– Man kunne høre da jeg blåste i fløyta at jeg ikke var helt bestemt

- Jeg var litt nervøs den første kampen, sier Sverre Pettersen (17). Etter å ha deltatt på dommerkurs, vet nå dommeraspiranten når det gule og røde kortet skal bli delt ut.

DOMMERKURS: Sverre Pettersen, nummer to f.v, drømmer om å dømme kamper i det gjeveste selskap. Foto: Kåre Stomnås

– Mange tenker på det å være dommer som noe negativt. Jeg synes det er ufortjent, ettersom man som dommer får mye positive opplevelser, sier Pettersen.

En helg i april arrangerte Agder fotballkrets og Våg kurs for syv nye dommeraspiranter fra Våg sitt juniorlag. Lørdag startet de med blant annet å gå gjennom regelhåndboken for dommere, signaler, forseelser og hvordan de skal forholde seg til spillerne. Søndag fikk de prøve seg som dommere med to kamper hver.

Drømmer om å bli tippeligadommer

Student ved Katedralskolen Gimle og spiss for Våg sitt juniorlag, Sverre Pettersen, er en av de syv som valgte å bli med på kurset.

– Treneren vår sa at Våg trengte dommere, og lurte på om noen ville være med på kurs. Jeg synes dette hørtes interessant ut, og ble med. Det angrer jeg ikke på i det hele tatt.

17-åringen har lyst til å dømme fotball på høyt nivå, og han drømmer om Tippeligaen.

– Det hadde vært utrolig moro å en gang kunne dømme i den øverste divisjonen i Norge, sier en smilende Pettersen, som legger til at han også liker treningen han får når han dømmer fotballkamper.

Som fotballdommer kan det være vanskelig å vite hvor streng man skal være under kamp. Pettersen har derimot funnet sin dommerstil.

– Jeg er en dommer som liker at spillet går sin gang. Man trenger ikke blåse for alt, men det er klart at man må se hvordan lagene spiller, og legge listen deretter.

Dårlig rykte 

Dommere blir ofte sett på som en utskjelt gruppe, og blir ikke verdsatt slik de burde. Pettersen mener at det til nå derimot har vært en meget positiv opplevelse.

FUNNET SIN STIL: Som dommer ønsker Sverre Pettersen å la spillet gå sin gang, uten overdreven bruk av fløyten. Foto: Erlend Iversen Skarsholt

– Man hører mye negativt om dommerjobben, men det er flere positive opplevelser enn negative, det mener Pettersen.

Han tror også man kan unngå mye når man som dommer er bestemt, og ikke er usikker.

– Jeg tror også man som en god dommer ikke er den avgjørende faktoren i kampen.

Trenger unge dommere

Dommerutvikler i Agder fotballkrets, Hans Tore Terjesen, skryter av ungdommene som deltok på kurset.

– Dette var veldig modne mennesker, og jeg fikk ett veldig positivt inntrykk av de. Det at de har spilt fotball selv hjelper nok også, sier Terjesen.

Han kan fortelle at det er et behov for dommeraspiranter ettersom det er mangel på dommere.

– Det er viktig for oss å rekruttere unge dommere. Siden det er dårlig ettervekst, og de eldre ikke kan dømme for alltid. Vi håper de vi nå har rekruttert blir med oss noen år fremover.

Nervøs

Pettersen har etter kurset dømt fire kamper.

– Jeg var litt nervøs den første kampen. Man kunne høre da jeg blåste i fløyten at jeg ikke var helt bestemt.

Kampene gikk greiere etterhvert, og kort ble det også delt ut.

– Jeg har delt ut to gule kort, så ingen røde ennå, sier en smilende Pettersen.