Varsler oljeinvesteringsfall i Norge i 2017

Det skal investeres betydelig mye mindre penger på norsk sokkel i 2017, anslår SSB i ny rapport.

 

Veksten i norsk økonomi vil fortsette å være svak i årene fremover, selv om oljeprisen øker sakte men sikkert.

Sjefsøkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, er ikke overrasket over prognosene.

– Selv om oljeprisen nå har tatt seg opp igjen, så vet vi av erfaring at det tar tid før endringer i oljeprisen slår i gjennom til endringer i investeringsetterspørselen, sier Dørum til Sørnett.

Rettighetshaverne på norsk sokkel anslår investeringene innen næringene olje, gass og rørtransport til å bli 153,2 milliarder kroner for 2017. Dette skriver Statistisk Sentralbyrå torsdag formiddag i sin ferske rapport om investeringer i olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning.

Dette er hele 18,7 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2016, gitt i 2. kvartal 2015.

Negativt for norsk økonomi

Sjefsøkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, er ikke overrasket over tallene fra SSB. FOTO: DNB

Dørum mener tallene bekrefter at veksten i norsk økonomi fremover vil være svak.

– Dette treffer særlig leverandørindustrien, og kommer til å bety ytterligere nedbemanning og økning i arbeidsledigheten, sier Dørum.

DNB Markets anslår selv at arbeidsledigheten vil nå en topp på 5,2 prosent i 2018, ifølge Dørum.

Nordsjøoljen nådde milepæl i natt

Klokken 3:27 natt til torsdag krøp prisen for et fat nordsjøolje over 50 amerikanske dollar.

Så høy har ikke prisen vært siden 4. november i fjor. Siden da har prisen steget sakte men sikkert, og natt til torsdag passerte prisen 50 amerikanske dollar. Noe av grunnen antas å være onsdagens rapport fra det amerikanske energidepartementet, hvor det rapporteres at landets oljelager har blitt mindre.

National Oilwell Varco er en av mange oljebedrifter som har blitt påvirket sterkt av den lave oljeprisen. ARKIVFOTO: Tina Kristine Gundersen

– Når du ser på lagrene, innser folk at etterspørselen holder seg samtidig som produksjonen dabber av. Det bør bringe markedet tilbake i balanse, sier Phil Flynn i Price Futures Group til E24.

To år siden startet oljeprisen på et bratt nedfall, og gikk ned fra 115 dollar i juni 2014 helt ned til kun 27 dollar tidlig i 2016. Dette fallet har ført til økonomisk krise for oljebransjen, som har måttet ty til nedskjæringer og oppsigelser. På Sørlandet har spesielt National Oilwell Varco fått merke følgene av den rekordlave oljeprisen.