Går på kino for opplevelsen

– Man gjør et litt større greie ut av det å se på film når man går på kino. Det blir en større opplevelse her enn å bla gjennom biblioteket på Netflix for å finne noe man kan slå ihjel to timer med, forteller Kristian Nygård.

HYGGELIG: Kristian Nygård og Tuva Vik pratet og hygget seg i en koselig sofa ved vinduet før filmen skulle begynne. FOTO: Lars Rødseth

Han er på Cinemateket ved Aladdin torsdag kveld sammen med Tuva Vik. De venter i foajeen før de skal inn i salen og se Insomnia, en norskprodusert psykologisk thriller fra 1997, som skal vises i restaurert digitalversjon.

De siste årene har strømmetjenester som Netflix og HBO Nordic gjort film veldig lett tilgjengelig for alle, både hjemme i stua på TV-en eller på telefonen i bussen. Kinodirektør ved Kristiansand Kino er derimot ikke bekymret for utviklingen.

Tuva forteller at hun er en flittig bruker av strømmetjenester, og at det har gått utover kinobesøket hennes.

– Jeg bruker Netflix veldig mye, og jeg tror det gjør at jeg går mindre på kino enn hvis strømmetjenester ikke hadde eksistert, sier hun.

Kristian er enig, men skylder på skolearbeid som grunnen til at han har vært lite på kino i det siste.

– Likevel liker jeg å dra på Cinemateket i blant. Det å se igjen gamle favorittfilmer på storskjerm har en spesiell sjarm ved seg, og er noe som Netflix ikke kan konkurrere med, legger han til.

STEMNING: Rolig musikk og antikke møbler var med på å skape en helt egen atmosfære på Cinemateket Kristiansand. FOTO: Lars Rødseth

Mer enn bare film

Daglig leder ved Cinemateket, Janne Molberg, forteller at hun jobber mye med å gjøre kveldene til noe mer enn bare en film.

ØKNING: Janne Molberg sier de har hatt økende besøkstall. FOTO: Lars Rødseth

– Vi gjør det til noe mer ved å skape en annen atmosfære rundt det. Ved å ha en liten innledning før filmen, og kanskje invitere en foredragsholder som er relevant til innholdet i filmen. Her på Cinemateket får man noe mer i tillegg som man ikke kan få hjemme i stua, nødvendigvis, sier Molberg.

Cinemateket har i gjennomsnitt 35 besøkende på hver visning, og dette er tall Molberg er meget fornøyd med. Hun sier strømmetjenester har gjort film lettere tilgjengelig, og at det likevel kan bli en utfordring.

– Det er ikke en direkte trussel, men det er der, og da må vi tenke nytt og få det til å bli en opplevelse å komme hit. Noen ganger har vi matfilm, hvor vi spiser mat etterpå. Samtidig er det fint å få det sosialt med litt mingling, og i blant er baren åpen også, sier Molberg.

Kommer for opplevelsen

I sofaen sitter Kjetil Esperås og spiser en god porsjon sushi, før han skal inn på filmen. Han forteller at han liker det sosiale med å dra på kino.

SUSHI: For Kjetil Esperås er kino mer enn bare en film. Det er en opplevelse. FOTO: Lars Rødseth

– Det å møtes sammen for å se en film, og få forholdene til rette med gode stoler, god lyd og gode bilder. Det er en egen opplevelse, og du får noe i tillegg som ikke kan beskrives helt, sier Esperås.

Han forteller at Cinemateket er et kulturtilbud han liker veldig godt.

– Her er det rimelige priser, og de har visninger av noen veldig gode klassikere. De tilbyr ofte noe ekstra i tillegg til en film, så jeg syns det er et kjempetiltak, avslutter han.

– Kan ikke sammenlignes

Leder i Grimstad Filmklubb, Øystein Haga, er klar på at film på kino er noe for seg selv.

Øystein Haga, leder ved Grimstad Filmklubb. FOTO: Privat

– Det å se film hjemme på Netflix kan ikke sammenlignes med det å se film på lerret. På kino får man oppleve stemningen, gode seter, og se filmen sammen med andre i mørket. Lyden og kvaliteten på bildet er også i en egen klasse , sier Haga.

Grimstad Filmklubb ble opprettet høsten 2015, og har siden da hatt god vekst i antall medlemmer. På grunn av interessen skal de nå doble antall visninger, fra én visning i uken til to. Haga sitter også i styret ved Kortfilmfestivalen, og mener Grimstad er en ikonisk filmby.

– Vi startet egentlig under kortfilmfestivalen i juni for ett år siden, og begynte å tenke på om det er muligh å starte en filmklubb i Grimstad. Vi samlet noen entusiaster på elleve stykker som utgjør styret, og begynte med noen prøvevisninger rett før jul. På halloween tok vi Ondskapens hotell og en julefilm, før vi begynte fra januar av. På bare et par måneder har vi fått over 60 medlemmer på, forteller Haga gledelig.