– Streiken kan ramme Sørlandsbanen

Det er fortsatt uenighet mellom partene i togstreiken, noe som kan føre til at Sørlandsbanen blir ytterligere rammet.

Meklingen mellom LO Stat og Spekter brøt sammen torsdag 29. september, noe som førte til at Norsk Lokomotivmannsforbund ble tatt ut i streik. De to partene har enda ikke blitt enige, og antall streikende er nå oppe på 118.

Pressebilde tatt fra NSB.

– Sørlandsbanen påvirkes

Leder i Norsk Lokomotivmannsforbund, Rolf Ringdal, sier at Sørlandsbanen står i fare for å bli rammet av streiken:

– Sørlandsbanen er allerede rammet av streiken, selv om det ikke er i like stor grad som i Osloområdet og i Østfold. Det stemmer at det bare er en person fra Kristiansand som er tatt ut i streik, men siden det er flere fra bl.a. Østlandet som jobber på Sørlandsbanen, blir den naturligvis også rammet.

– Ønsker en nasjonal standard på lokførerutdanningen.

Forbundssekretær Grethe Thorsen sier til Sørnett at Norsk Lokomotivmannsforbund ønsker et bedre utdanningsnivå blant lokførerne:

– Grunnen til at lokførerne streiker et at vi ønsker det skal være en nasjonal standard på lokførerutdanningen i Norge. Vi krever en standard som er tilsvarende nivå på lokførerutdanningen på Norsk Jernbaneskole i dag. Og at innhold og utvikling av den fagutdanningen skal bestemmes av et fagmiljø, inkludert togbedriftene.

Endring i lovverket

Thorsen forteller at de tidligere hadde en avtale med NSB, men at endringer i lovverket forandret situasjonen.

– Lovverket har nå åpnet for at den enkelte bedrift selv har mulighet til å utdanne lokførere. NSB bruker dette som argument for at de ikke vil inngå en ny avtale med oss.

– Kan rammes ytterligere

Ringdal tror Sørlandsbanen kan rammes enda mer av den vedvarende togstreiken.

– Vi venter forstatt på svar fra motparten, som ikke har innfridd kravene våre enda. Det ser ut til at denne streiken kan vare en stund, og da vil det bare være naturlig at Sørlandsbanen rammes ytterligere, avslutter han.