Flyktningguiden hjalp henne å forstå Norge

Da Korsvik skulle flytte til Kristiansand valgte hun å bli flyktningguide. Både fordi hun selv hadde fått hjelp da hun kom til Norge, og for å bli kjent i sin nye by. Under årets TV-aksjon er flere flyktningguider en satsning.

Valerie-Peggy Immy Korsvik jobber nå som account handler i Gard sjøforsikringsselskap.
Foto: Nadia Jemli

I dag jobber Valerie-Peggy Immy Korsvik med økonomi for Gard sjøforsikringsselskap i Arendal. I 2006 kom hun som flyktning fra Uganda til Norge og Stokke i Vestfold. Da kjente hun verken språket, samfunnet eller kulturen her.

-For meg var alt hardt, jeg visste ikke hva jeg skulle begynne med, fortsetter Korsvik. Så fikk hun hjelp av en flyktningguide.

En flyktningguide kobler flyktninger som har fått opphold i Norge med en frivillig guide. Slik får den ny bosatte flyktningen en veileder og mulighet til å danne seg et nettverk i sitt nye lokalmiljø.

Flyktningguiden til Korsvik var en familie i Stokke, de fikk stor betydning for hennes integrering her i Norge.

– De hjalp og lærte meg veldig masse, men jeg var også veldig nysgjerrig som menneske, forteller Korsvik.

Gikk på BI

Hun kom til Norge med økonomiutdanning i bagasjen, men valgte likevel å gå noen skritt tilbake i livet. Valget falt på ny økonomiutdannelse på BI.

– Det var litt vanskelig, jeg slet litt med språket og leksene, men jeg var på leksehjelp og lærte, sier Korsvik.

Fra flyktning til flyktningguide

Da Korsvik skulle flytte til Kristiansand for to år siden, var hun inne på Røde Kors sine hjemmesider for å sjekke hvilke aktiviteter de tilbød i byen. Hun valgte å søke som flyktningguide.

– Jeg var ikke kjent i byen, men det var en fin måte å bli kjent med lokalsamfunnet på, forklarer Korsvik.

Som flyktningguide får man tildelt en person eller familie, dette kan man være med på å bestemme selv. Det er viktig at kjemien stemmer, selv om språket ikke alltid er på plass.

– Det var vanskelig med språk, siden ingen av oss var så gode i norsk. Vi tegnet hva vi ville gjøre og når vi skulle møtes, på et ark, smiler Korsvik

Hva gjør du som flyktningguide?

– Jeg planlegger sammen med flyktningen hva vi ønsker å finne på, det kan være alt fra kaffe til turer i Baneheia. Etter hvert som vi blir kjent, blir forholdet mye mer avslappet, da kan man begynne å invitere hjem på middag, forteller Korsvik.

Fikk med en kollega

Korsvik nøyde seg ikke med å være flyktningguide selv, hun vervet også en kollega.

Gro Wickstrøm satt hjemme og leste i aviser og så på tv om krigen i Syria, men bestemte seg rett og slett for bare å kutte det ut.

Gro Wickstrøm jobber som flyktningguide for Røde Kors.
Foto: Nadia Jemli

– Så bestemmelsen min var mer i forhold til ikke å sende penger, jeg er sikker på at jeg kunne sendt en million kroner i uken, og det er fremdeles krig i Syria. Så tenkte jeg hva kan jeg gjøre, jeg hadde bare lyst til å gjøre noe, og da var det ikke lenge etterpå at Valeri sa: «Gro, du må bli med», forteller Wickstrøm.

I år går pengene fra TV-aksjonen til Røde Kors, og ti prosent av de innsamlede midlene skal brukes i Norge. Målet er at seks millioner kroner skal brukes på å etablere ordningen med flyktningguider over hele landet. Wickstrøm håper dette blir en realitet, og, ikke minst, at det blir informert bedre om ordningen, både overfor dem som har behov for tjenesten og overfor potensielle guider.

-Jeg tror ikke jeg hadde blitt flyktningguide hvis jeg ikke hadde møtt Valerie, for det har vært så lite informasjon fra Røde Kors, sier hun.

Jeg kunne sendt en million kroner i uken, og det er fremdeles krig i Syria. Så tenkte jeg hva kan jeg gjøre, jeg hadde bare lyst til å gjøre noe, og da var det ikke lenge etterpå at Valerie sa: «Gro, du må bli med».

Gro Wickstrøm, flyktningguide

60 aktive guider i Kristiansand

I Kristiansand har Røde Kors til enhver tid rundt 60 aktive flyktningguider, Flyktningguidekoblingen varer i omtrent 12 måneder og flyktning og guide møtes jevnlig to til tre ganger per måned.

– Mange ønsker seg flyktningguide for å bli bedre i norsk, lære mer om det norske samfunnet, samt bli bedre kjent med norske jevnaldrende og skape et større nettverk i sitt nærområdet, sier Marte Franck i Røde Kors.

Tilskuddet fra TV-aksjonen til Røde Kors Kristiansand vil bety at enda flere vil få flyktningguide.

– Det er stor behov for flyktningguider, spesielt menn, avslutter Franck.