– Jeg er pessimist, det ser ikke ut som det blir fred mellom Israel og Palestina

- Jeg tror ikke det blir fred mellom Israel og Palestina så lenge palestinerne er okkupert og ikke får sitt eget frie land, sier forfatter Odd Karsten Tveit.

Odd Karstein Tveit i studio hos Sørnettradio Foto: Zhilwan Manbari

 

Odd Karstein Tveit er i Kristiansand for å snakke om den nye boken sin «Salongen i Jerusalem». Boken baserer seg på spillet om Palestina før staten Israel ble til og det som skjedde da britene okkuperte Palestina i 1917, og kampen mellom sionistene, de bofaste kristne og muslimene om staten Palestina.

Bildet av boken «Salongen i Jerusalem» Foto: Zhilwan Manbari

 

Mye engasjement og  følelser i spill rundt konflikten

 

– Jeg har ikke opplevd mye hat eller hets for arbeidet jeg har gjort, derimot møtt mye kritikk. Jeg er ikke noe propagandist eller aktivist, men jeg prøver å fortelle noe som har skjedd i historien og det skjønner jeg at mange er interessert i, sier tveit.

Det er ikke bare en krig med våpen

 

-Når tro kommer inn i en politisk konflikt, så er det ikke alltid snakk om «facts and figurs». Noen ser på for eksempel Israel at de har fått skjøtet fra bibelen til å ta Palestina og da nytter det ikke å forsøke å overbevise med fakta om at det er brudd på folkeretten eller at det er et overgrep. Min jobb er å dokumentere fra førstehåndskilder og det jeg har sett, men dette er mer enn en krig med bare våpen, dette er en propagandakrig basert på løgner og propaganda derfor er det journalistenes jobb  å skjære igjennom dette, sier Tveit.

Må tåle kritikk når man skriver om konflikten

 

Korrespondenter som har dekket saker i Midtøsten har blitt møtt med mye hets spesielt på sosiale medier, og noen av journalistene som har fått kjenne på dette er Fredrik Græsvik(Tv2) og Sidsel Wold(NRK). Tveit mener at som journalist må man tåle kritikk, og sosiale medier gjør at det blir et større omfang av synspunkter og flere som kommer inn på banen sammenlignet med før da kritikken ble sendt via brev eller telefon, men personlig skittkasting ser ikke forfatteren seg noen grunn til å bry seg om.

 

Leder for Miff Kristiansand Gabriel Edland sier: » Det er et flertall av jøder som mener at  palestinerne ikke vil erkjenne Israel som egen stat», men Tveit kjenner seg ikke igjen i dette.

 

Jeg kan ikke snakke om en opinionsundersøkelse som jeg ikke kjenner, og det er mange forskjellige synspunkter og påstander som er ute å går. Mange av mine palestinske bekjente og kolleger aksepterer Israel som stat, og mange israelere aksepterer også Palestina som stat. Men det er politikken som avgjør, det er nå slik i Israel at det ikke er vilje til å gi Palestina sin egen stat, Svarer Tveit på kommentaren til Gabriel Edland.

 

 – Alle må få lov til å ha sine sympatier og antipatier

 

På Sørlandet er det kjent at mange er Israel sympatisører, Tveit ser ikke noe problem med det. – Jeg kan ikke skjønne at det er noe galt å være kritisk til Israels politikk samtidig som man er sympatisk ovenfor en stat som er anerkjent i verden. Så lenge man holder seg til fakta, så er det helt greit, men det å finne på hva andre har sagt eller bruke personlige angrep som ikke er bundet i fakta, det er det som er beklagelig i denne konflikten, sier Tveit som argumenterer med at det er et fritt land hvor alle kan ha sine egne personlige meninger.

 

 

 

 

Hør intervjuet med Odd Karsten Tveit her