Studenter fikk økonomiske tips fra Magne Gundersen

Det var ikke plass til alle som møtte opp på Østsia for å se forbrukerøkonom Magne Gundersen fra Luksusfellen holde foredrag om studentøkonomi.

Magne Gundersen var fornøyd med oppmøtet. Foto: Daniel Kolbeinshavn

– Stor gjeld kan gå utover kjærligheten, sa Gundersen da han møtte studenter på UiA. Han brukte flere eksempler fra TV3 programmet Luksusfellen, noe som skapte en latterfull stemning blant de som hadde møtt opp.

– Det er ikke kult å bli sammen med en som har 1,4 millioner kroner i gjeld, sa Gundersen til et humrende studentpublikum som nikket seg enig i dette. Eksemplet ble tatt  fra programmet hvor en deltager havnet på stupet i kjærlighetsforholdet grunnet store gjeldsproblemer.

 

Nordmenn for dårlige til å spare

– Det er ingen som tenker «shit nå har jeg spart 20.000 kroner på konto, det var ikke noe lurt», sa Gundersen lattermildt.

Han mener at mange starter sparingen alt for sent, og at dette får konsekvenser senere i livet når en skal inn på for eksempel boligmarkedet.

– Visste du at det tar minimum tolv år å spare opp en full BSU konto? Søk råd i banken om hvordan du kan spare. Den største feilen du kan gjøre er å havne i kredittkortfellen, advarte Gundersen.

Lag budsjett 

Gundersen mener at et av de viktigste tipsene for å spare penger i hverdagen er å lage budsjett på alt. Han oppfordrer til å bruke et budsjettverktøy Statens institutt for forbruksforskning har på sin hjemmeside.

Her kan du gå inn å få hjelp til å lage ditt budsjett

 

Studentene fulgte nøye med på foredraget. Foto: Daniel Kolbeinshavn

 

Unngå impulshandling 

– Skriv handleliste før du går og handler, og gjerne handle stort en gang i uken. På denne måten unngår du fristelser og en unødvendig impulshandel, anbefaler Gundersen.

Det var mange blant publikum som kjente seg igjen når det kom til impulshandel.

– Mange kjøper små ting som i utgangspunktet er billig, men sammenlagt på et år vil det bli en betydelig sum, fortsetter Gundersen.

Sjekk ut her hvor mye du bruker på «sløseri» 

 

 

Student Brynjar Blomvik . Foto: Daniel Kolbeinshavn 

 

 

 – Bra og lærerikt foredrag.

– Jeg lærte å være bevisst når man skal forholde seg til bruk av penger på små ting som er billig,  tilslutt vil det utvikle seg til et stort beløp i lengden, sier student Brynjar Blomvik

 

 

.

 

Lars Berger arrangør og ungdomssekretær i LO Vest-Agder. Foto: Daniel Kolbeinshavn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oppmøtet var større enn hva arrangøren forventet

Arrangør og ungdomsekretær i LO Vest-Agder Lars Berger er fornøyd med oppmøtet til arrangementet.

-Oppmøtet er fantastisk. Det var flere enn hva som var forventet, sier Berger

LO Vest-Agder har hatt flere lignende foredrag og merker en økende interesse.

– Det er strammere tider for studenter og større kamp om jobbene, derfor er det viktig med tips til studenter om hvordan de kan få økonomien til å gå rundt, avslutter Lars Berger.

 

Magne Gundersen. Foto: Daniel Kolbeinshavn

 

– Hva tenker du om oppmøtet?

-Det er utrolig motiverende at så mange kunne stille opp, det var fullt i salen. Fantastisk at så mange kom for å få gode tips, sier en fornøyd Magne Gundersen.

– Hvordan skal studenter, spesielt de uten jobb, få det til å gå rundt økonomisk?

–  Det er klart det er vanskelig for studenter uten jobb å klare det økonomiske, og det krever en stor disiplin. Jeg har for eksempel snakket med utenlandske studenter som har overlevd på studielån og i tillegg sendt penger hjem til familien, så det er ikke umulig, sier Gundersen. Hans mål er å inspirere studenter til å bli bevisste på forbruket sitt og å bruke pengene på det som er viktig.

– Det er utrolig viktig å prioritere, avslutter han.

Se en kort video fra foredraget under her: