GLOBAL JOURNALISTIKK KINA: Mye folk, lite makt. Dette er Kina.

  Med sine 1,3 milliarder innbyggere, er i dag Kina verdens mest folkerike land. Siden slutten av 1940-tallet er landet blitt styrt av Kinas kommunistparti (KKP). Det store landet har en jevn folkeøkning som i år er estimert til litt over en halv prosent i året, og en forventet levealder på 75.5 år.

  Beijing om kvelden FOTO: Yiannis Theologos Michellis CC BY-SA

  Med et statlig parti blir landet styrt tett, av den store befolkningen er ca. 20 prosent pensjonister, og en arbeidsledighet på fire prosent, hvor de fleste i arbeidsdyktig alder har jobb. Hakineserene utgjør majoriteten av folkegrupper med 91,6 prosent, og de resterende 4,9 prosentene er fordelt på hele 50 ulike små og store kulturelle eller etniske minoriteter, som man hovedsakelig finner i de sørvestlige og nordvestlige delene av landet.

  Selvsensur

  Alle aviser og TV-sendinger ligger under sterk sensur i Kina, enkelte mediehus driver også med selvsensur for å unngå problemer med styresmaktene. Massemedia er i større eller mindre grad kontrollert av styresmaktene(KKP), mens lokalmedia kan til tider være kritiske, men da kun om lokale styresmakter

  Les også: Landet «uten» pressefrihet

  Massemedia er i større eller mindre grad kontrollert av KKP. Foto: Daniel Lee, CC BY-NC-ND

  Internettbruken har som i resten av verden hatt en økende vekst, og i dag har landet verdens største nettsamfunn med mer enn en halv milliard brukere. De får riktignok ikke se det samme internettet som vi ser. KKP fører en streng sensur som sperrer ute alt av opposisjon mot KKP, samt andre nettsteder som Facebook.

  Les også: Norske mediers dekning av Kina

  Allikevel utgjør blogging, publisering, og spredning av informasjon på nettet via datamaskin og mobiltelefon en betydelig faktor for påvirkning og endring i det kinesiske samfunnet.

  KILDER: Store norske leksikon, The CIA world factbook, Worldbank.org