GLOBAL JOURNALISTKK KINA: Peter Svaar, NRK-korrespondenten med varsomhet

  VI snakket med NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar om hvordan det er å rapportere fra et sensurert og mediekontrollert land som Kina, og ikke overraskende. Utenlandske journalister må ta sine forhåndsregler.

  Peter Svaar foran et likbål i Nepal, etter jordskjelvet i 2015. Korrespondenten med base i Kina, reiser rundt i Asia for å dekke nyheter for NRK. FOTO: Peter Svaar, NRK.

  Peter Svaar har vært Asia-korrespondent i to og et halvt år og reiser hjem til Norge sommeren 2017 etter tre år i vervet. Igjennom den tiden har han dekket nyheter fra Asia for NRK, med hovedkontor i Beijing i Kina. Han forteller oss at til tross for at Kina ligger nede på en 175. plass på verdensrangeringen over pressefrihet går det ikke så mye utover hverdagen hans. Det eneste som kan skje om han kritiserer er å ikke få fornyet visum. Dette skjedde med Aftenpostens korrespondent i 2012.

  Gode historier

  Allikevel er det vanskelig å jobbe i Kina. Svaar forteller at, «Det letteste, om ikke i Kina så i Asia, er å finne gode historier. Dem er det masse av.» så er det vanskeligste å få avtaler og tilgang til å filme.

  «Samt det å ikke bli forstyrret av myndighetene når vi gjør vårt arbeid. Internett er også en tilbakevendende hodepine, og er ekstremt tregt og blokkert her.»

  Korrespondenten forteller også at de har mange utfordringer rundt kildens sikkerhet fordi deres kommunikasjon blir tett fulgt med på.

   

  Les også: Landet “uten” pressefrihet

   

  Ikke fullt så vanntett

  VPN - Virtual private network

  • Verktøy for å endre nettverksadressen
  • Datamaskinen kobles sammen med en annen datamskin et annet sted i verden, og lar deg være koblet til internett fra den andre maskinen istedet for igjennom din egen maskin
  • Lar deg være tilkoblet nettverk slik at det ser ut som du er i f.eks Storbritannia, selv om du egentlig er i Kina
  Kilde: Microsoft

  Sensuren i Kina er svært omfattende og Svaar må lese nyheter «baklengs» for å finne de viktige og gode sakene. De er ofte skrevet som små bortgjemte notiser, mens forsidene er viet til propaganda og har mindre nyhetsverdi. Samtidig så forteller han også at sensuren ikke er så vanntett som man får inntrykk av i Norge. Det er særlig sosial medier som det kommer mye ut av, selv om de også er sensurert.

  Kina er med andre ord ikke så hermetisk. Selv om journalistikken er hovedsakelig et talerør for kommunistpartiet forteller Svaar at mange Kinesere hopper over internett-sensuren med VPN-programmer. Dette er noe som spesielt blir gjort av unge kinesere. Som streamer utenlandske filmer og tv-serier både lovlig og ulovlig. Mange av de unge kinesere ligger også under radaren fra sensuren på egne avanserte sosiale medier

  Sensurforholdene er ikke så ille i Kina som i Nord-Korea. Her står Svaar sammen med sin Nord-Koreanske påpasser i Pyongyang. FOTO: Peter Svaar, NRK

  En vanlig dag på jobben

  Til tross for mye sensur og forteller Svaar allikevel at hverdagene er ganske vanlige

  «Jeg har flere ulike typer «vanlig dager». Om jeg er på kontoret i Beijing starter dagen med å lese kinesiske aviser og nettsteder på morgenen og finne et tema enten i Kina eller andre steder i Asia å rapportere om til Dagsnytts morgensending, som starter litt over lunsjtid lokal tid her. Parallelt jobber vi med å planlegge de neste reisene eller med research til reportasjer fra Kina. Som regel er jeg på kontoret til middagstid rundt 18-19 tiden, men ofte må jeg også trå til på kvelden – Dagsrevyen starter klokken 02 lokal tid her pga tidsforskjellen så skal jeg live i sendingene på kveldstid blir det veldig sene netter.

  På reise jobber vi mye lengre dager, ofte 14-18 timer, fra tidlig morgen til 1-2 på natten.»

  Les også: Shi Tao – Journalisten som ble fengslet på grunn av en e-post

  Asia-korrespondenten har aldri blitt sensurert av Kinesiske myndigheter, men har på andre turer i Asia trådd varsomt, som ved kongens dødsfall i Thailand tidligere i år, da han dekket sorgen i Bangkok mens redaksjonen i Norge dekket de kritikkverdige forholdene rundt Kronprinsen i landet.