Økende makt for Erdogan erlik synkende pressefrihet i Tyrkia

  Tyrkia er på 151 plass av 180 land når det kommer til pressefrihet, ifølge Reporters Without Borders (reportere uten grenser). Tyrkias pressefrihet og demokrati er nå i status "ikke fritt".

  Bildet av President Erdogan som blant annet har omtalt journalister som terrorister. Bildet: ndtv.com arkivbilder.

  Erdogan årsak til svak pressefrihet

  Den konservative presidenten i Tyrkia Recep Tayyip Erdogan er en av hovedårsakene til at landet ligger svært dårlig plassert på rankingen over pressefrihet. Samtidig som Erdogan sin autoritet vokser, svekkes media sin posisjon i det tyrkiske samfunnet. Dette medfører at de ikke klarer å stå imot presidenten. Han har blant annet anklaget flere medier og journalister for å være terrorister.

  LES OGSÅ: Tyrkia-korrespondent Sidsel Wold forteller om anspent situasjon for journalister i Tyrkia

  Journalister blir fengslet

  41 tyrkiske journalister er blitt registret fengslet i 2016 av Reporter Without Borders, det tilsvarer cirka 23 prosent av journalister som sitter inne i hele verden i følge organisasjonen. Majoriteten av de tyrkiske journalistene som ble fengslet sitter inne på bakgrunn av kuppforsøket som ble gjort i juli tidligere i år. Da ble det utsendt arrestordre på 42 journalister. Flere medier sier at tallet er på fengslende journalister er langt høyere, en av Tyrkias ledende nyhetskanaler Hurriyet Daily News melder om 146 og plattform24.org melder 149.

  LES OGSÅ: Sparket fra jobben, beskutt, og dømt til fengsel for sin journalistikk – Can Dündar er mannen som ikke lot seg true til taushet

  Dramatisk økning av internettsensur

  Økningen av sensur har ifølge organisasjonen Engelli Wbb vært dramatisk  de siste tre årene. Blokkering av internettsider har økt fra 43,785 til 111.000, siste data er registrert i mai 2016. De som er blitt blokkert er sider som utfordrer Tyrkia sin politikk. Eksempler er sider som er forkjempere for frie seksuelle legninger, minoritetssider, derav spesielt pro kurdiske sider, blogger og sensurert deler av Twitter og Youtube. Dette kan få fatale konsekvenser for demokratiet i Tyrkia.

  LES OGSÅ: Tyrkia: Det muslimske demokratiet på vei mot diktatur

  Bildet er fra 10. Desember 2016 da demonstranter møtte opp i Silivri utenfor Istanbul for å markere menneskerettighetsdagen 10.12. Planen var å demonstrere utenfor et fengsel i nærheten hvor mange journalister sitter innesperret. På vei mot fengselet ble demonstrantetene stoppet av tyrkisk politi.

  Tyrkiske medier bruker globale hjelpemidler for pressefrihet

  Sammen har tyrkiske og internasjonale presseorganisasjoner startet en kampanje på sosiale medier. Bakgrunnen for dette er å gi oppmerksomhet til alle de journalistene som ble fengslet etter kuppforsøket og som fortsatt sitter inne. Kampanjen startet niende desember og hasjtagene som blir brukt er #GazetecilikSuçDeğildir (Journalistikk er ikke en kriminalitet) på tyrkisk og #FreeTurkeyJournalists (sett tyrkiske journalister fri) på engelsk. Se bilder under: Lite kritikk om Erdogan i de tyrkiske avisene

  Etter at undertegnede journalist har vært gjennom de fleste av de store avisene i Tyrkia, er det vanskelig å finne noe form for kritikk mot Tyrkia sin poltikk eller den nåværende presidenten. Ved hjelp av oversettelse fra Google er stort sett av artiklene skrevet  som et type referat fra hva presidenten har utøvd politisk uten noe kritiske meninger rundt dette.

  LES OGSÅ: Negativ dekning av Tyrkia i norske medier

  Bildet fra nettavisen www.radikal.com.tr som i følge wikipedia omtales som en av de liberale avisene i Tyrkia. Artikkelen handler om Erdogan godtagelse av statsminister Ahmet Davutoglu