Russland: – Skrevet av folk som aldri har vært der

  Russland er et land som står nært Norge geografisk, men hvordan er den norske mediedekningen av nabolandet?

  NEGATIVT: Korrespondent Morten Jentoft synes det er mye negativt om Russland i norske medier. Foto: privat

  – Nå har vi kun to korrespondenter i Moskva, der vi hadde flere tidligere. Det er oftest negative nyheter, mer nå enn noen gang når det skrives om Russland, forteller Russlandkorrespondent Morten Jentoft.

  Jentoft startet som korrespondent i Russland i 1996, og kjenner landet bedre enn de fleste. Han er skuffet over hvordan landet blir dekket i norske medier.

  – Jeg synes det er synd at mye av dette er skrevet av folk som aldri har vært der, hvor lite gjøres for å forstå kulturen, forteller Jentoft.

  Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund sier norske mediers dekning av Russland er preget av blant annet vårt NATO-medlemskap. – Vi har nærhet til kilder som blir stadig mer bekymret for Russland, sier Stavrum til aldrimer.no.

  «Russlands intensjon om og kapasitet til å utøve spionasje mot Norge [vurderes] å ha størst skadepotensial for Norge og norske interesser», står det i PSTs trusselvurdering.

  Anette Os i Fædrelandsvennen forteller at hun, i likhet med Jentoft, sjeldent hører noe annet enn negative nyheter fra Russland.

  – Inntrykket mitt er at det sjelden er positive nyheter derifra. Når vi skriver om Russland i norske medier, er det som regel noe negativt. Det er i alle fall mitt inntrykk, forteller Anette Os som selv har vært i Russland og jobbet journalistisk.

  – Jeg føler også at dekningen fra Russland har blitt dårligere eller i hvert fall sjeldnere de siste årene, avslutter Os.