Global journalistikk: I dybden på tacoens hjemland

  Her skal du få vite litt mer om Mexico enn bare taco, narkotika og sombreroer.

  FULL SVING: Pyntet i tradisjonelle drakter danses det her på gateplan. Foto: Flickr

  Mexico er for oss nordmenn et eksotisk land som ligger Nord-Amerika. Vi kjenner kanskje best til landet de grenser til i nord, nemlig USA. I sør grenser meksikanerne til de noe mer ukjente landene Guatemala og Belize.

  I størrelse er det 14. største landet i verden målt i areal. Totalarealet er 1 964 380 km² og landet har ca. 125 millioner innbyggere. Det offisielle språket er spansk, og hovedstaden er Mexico by. Presidenten heter Enrique Peña Nieto og han har sittet siden 2012. Statsformen i landet er forbundsrepublikk.

  Kultur

  Nasjonaldagen er 16. september hvor man feirer uavhengigheten fra Spania. På nasjonaldagen fylles gatene av korps, guvernører gjenskaper det berømte ropet om frihet, det tennes fyrverkeri, og ikke minst lages det masse god mat.

  En annen høytidsdag, som kanskje er enda mer kjent, er Cinco de Mayo. Den feires 5. mai og er en feiring for den usannsynlige meksikanske seieren over den franske okkupasjonen i 1862. Cinco de Mayo har blitt en slags feiring av meksikansk kultur.

  Katolsk kristendom er den dominerende religionenen, og Mexico er et av landene med flest katolsk kristne i verden.

  – Mexico et av verdens farligste land for journalister

  Historie

  De eldste jordbrukssamfunnene i Latin-Amerika har eksistert i Mexico siden 7000 f.Kr. I 1519 startet koloniperioden for Mexico da spanjolene på kort tid tok over aztekriket. Miguel Hidalgo y Costilla var en prest som blir regnet som grunnleggeren i kampen for uavhengighet, og den første meksikanske revolusjonen i 1810. Krigen tok slutt i 1821, og Mexico ble da selvstendig.

  I 1910 ble det revolusjon og en blodig borgerkrig som førte til en ny grunnlov i 1917 som fortsatt er viktig i meksikansk politikk. Meksikanerne har satset på en uavhengig utenrikspolitikk siden 1970-tallet på grunn av sine oljerikdommer. I 1994 ble det opprør, og indianerbefolkningen i landet vant til seg rettigheter.