Smuglet amfetamin i drivstofftanken

En mann fra Serbia ble tatt med 5,5kg amfetamin gjemt i drivstofftanken.

I fjor ble det tatt ut tiltalte på en serbisk statsborger, av statsadvokaten i Agder, for å ulovlig ha innført narkotika. Overtredelsen omfatter en betydelig mengde, 5,5 kilo.

Serberen, som for tiden sitter inne  i Kristiansand fengsel, forteller i retten at han reiste fra Serbia til Nederland med formål om å jobbe

Den tiltalte innrømmet all skyld i avhør hos politiet, det sto han fortsatt ved, i rettssaken. (foto: Sara H. Myrnes)

noen år, for så å dra tilbake til Serbia og stifte familie. Tiltalte møtte en albaner i Nederland som lovte han jobb, hvis han bare først kunne gjøre noen småjobber.
– Jeg godtok at jeg først måtte gjøre noe ulovlig, for å gjøre meg fortjent til en lovlig jobb, sier den tiltalte.
Den første jobben var lett. En prøvetur fra Nederland til Norge via Sverige, for å sjekke grensekontrollene. Serberen ble stoppet på svenskegrensa, men fikk kjøre videre igjen. Tiltalte kjørte tilbake til Nederland, for å planlegge en reiserute, der man unngikk Sverige. De ble da enige om at han skulle reise med ferga fra Hirtshals i Danmark, til Kristiansand.

 

Den avgjørende turen

Serberen ble utstyrt med 12 vakumpakkede amfetaminposer og 300 euro som skulle dekke reisekostnadene. Da han ankom Kristiansand kjørte tiltalte på grønn sone, men ble likevel stoppet av tollvesenet. På spørsmål fra tolleren om hva hans mening med turen til Norge var, svarte han at han skulle hente kjæresten på flyplassen, og være her i tre dager på ferie, før de skulle reise sammen tilbake. Tolleren syntes ikke historien var troverdig, og søkte derfor gjennom bilen manuelt. Her var det ingen funn, men da søkshunden fikk lete fritt, begynte han med en gang å markere ved drivstofftanken. Da denne ble åpnet fant tollerene 5565 gram amfetamin fordelt på 12 vakumpakker.
– Jeg visste ikke at det var amfetamin. Jeg fikk beskjed om at det var «speed», men ikke noe sterk narkotika. Jeg trodde det skulle bli brukt til idrettsutøvere og lignende, svarte serberen da han ble konfrontert med funnet. Mengden var han derimot klar over.

 

Politiet hadde for lite ressurser til å ta bakmennene i Oslo

Tollerene foretok en kroppvisitering av tiltalte, hvor de fant en lapp med flere adresser, derav to i Oslo. Det kom senere frem at han

skulle møte en albaner i Oslo, på en av de to adressene. Hvilken skulle han få vite da han hadde ankommet Kristiansand. Da politiet

Dette er lappen som skulle hjelpe tiltalte å finne frem til overleveringspunktet. (foto: Sara H. Myrnes)

ankom for å arrestere mannen, samarbeidet han fra første stund og tilsto alt. Politiet i Kristiansand utstyrte seg med skuddsikker vest og ladede våpen, og gjorde seg klar til å kjøre til Oslo sammen med tiltalte. Men grunnet manglende ressurser i Oslopolitiet ble denne aksjonen avblåst. Dette kunne potensielt ført til pågripelse av både albaneren og muligens enda flere bakmenn.

 

Samarbeidet fikk uttelling 

5,5 kilo amfetamin tilsvarer ca 22 000 brukerdoser. Her ligger kiloprisen på mellom 40-60 000, men gateverdien er mye høyere. I følge statsadvokaten og aktor i saken Beate Rullestad-Jansen vil en rimelig straff for denne mengden være i underkant av 6 års fengsel. Serberen får 20% strafferabatt for å ha samarbeidet med politiet, og 20% for full tilståelse. Hun foreslår 3 år og 10 måneder, og det sa forsvarer Knut Johan Ditlev-Simonsen seg enig i.
–  Jeg angrer meg veldig, og har skuffet både meg selv og familien ekstremt, legger tiltale til før retten blir hevet.
Endelig dom i saken kommer 1 februar.