Flyktninger ønsker å bringe syrisk mat til Kristiansand

Brødrene Omar og Mohammad Dabaa er begge kokker fra Aleppo i Syria. Nå vil de ha noe å gjøre her også. I februar starter de kafé ved Grønt Senter og serverer mat til kristiansandere som skulle ønske å stikke innom.

Foto: Sebastian Ophof Dagestad

– Maten vi lager er tradisjonell mat fra Aleppo som har gått i generasjoner sier Kasim Dabaa som er broren til Mohammad og Omar.

Omar Dabaa og familien er blant dem som ble nødt til å flykte fra Aleppo og alt de hadde kjært i hjemlandet Syria. Dette inkluderte familierestauranten, som for dem var veldig viktig. Før krigen i Syria hadde familien Dabaa lenge drevet med å lage kulturell syrisk mat i byen Aleppo. De spesialiserte seg både i vegetarretter og retter som inneholdt kjøtt. I familierestauranten var alle inkludert i arbeidet, med de to brødrene Omar og Mohammad som kokker.

Foto: Sebastian Ophof Dagestad
Omar og Mohammad Dabaa

– Før krigen startet i Syria hadde jeg jobbet som kokk i seks år sier Omar Dabaa som er en av de to brødrene.

Drømmer om å starte egen restaurant

Etter å ha vært på flukt i en god stund, gjennom Tyrkia, Libanon og nå til Norge, ser familien Dabaa fram til endelig å kunne starte på nytt i Kristiansand.

Som helt ferske innbyggere som har mistet alt, er det ikke mye å starte med. Men med støtte fra Grønt Senter på Odderøya så er planene om å starte opp egen restaurant allerede i gang. Utenom å starte opp en restaurant driver Omar et hjemmeleveringsfirma som heter Sham syrisk mat.

Syrisk mat er helt annerledes enn noe annet du har smakt før, sier Kasim Dabaa.

Omar Dabaa forteller også at fra og med 11 februar skal de servere mat hver helg for de som skulle ønske å komme innom Grønt Senter på Odderøya.

– Syrisk kebab er noe helt annet

– Syrisk mat er helt annerledes enn noe annet du har smakt før, sier Kasim Dabaa.

Som kebaben de selger på Happy Time i sentrum eller i din lokale kebabrestaurant så er syrisk kebab noe helt annet, ifølge brødrene. Syrisk kebab kan komme i flere varianter og er som i bilde nedenunder.

Foto: Sebastian Ophof Dagestad
Syrisk mat

Familien Dabaa inviterte oss i Sørnett hjem for å vise oss hvordan maten var og smakte. Der ble vi tatt i mot med åpne armer og ble overveldet av maten de hadde stelt i stand til oss.

Omar fortalte oss under middagen hvor hektisk ting hadde vært før de bosatte seg i Kristiansand og sier han og familien nå er veldig fornøyd med byen og håper på å bli her lenge.

Som ekspert på syrisk mat, hovedsakelig basert på oppskrifter fra Aleppo ønsker han at kristiansandere skal bli like fornøyd med maten som han er med byen. Ved Grønt Senter på Odderøya skal han servere det meste av syrisk mat du kan tenke deg. Og han og familien ønsker alle velkommen.