Verdens helseorganisasjon: Jenter opptil 15 år blir utsatt for kjønnslemlestelse

  I dag er det samenes nasjonaldag, men visste du også at det er den internasjonale dagen for nulltoleranse for kvinnelig kjønnslemlestelse? Mer enn 3 millioner jenter står årlig i fare for å bli utsatt.

  Mer enn 200 millioner nålevende jenter i 30 land er ofre for kjønnslemlestelse. Kjønnslemlestelse hos jenter defineres ved at kjønnsorganet helt eller delvis blir fjernet for ikke-medisinske årsaker, og er også som et brudd på menneskerettigheten.
  Inngrepet er et problem i store deler av verden,  særlig i Afrika, midtøsten og deler av Asia, og er en del av rituelle, religiøse eller kulturelle tradisjoner og blir særlig utført på jenter fra de er spedbarn til rundt 15-årsalderen. Det finnes også dokumenterte tilfeller blant innvandrere i Europa.

   

  Ingen helsefordeler

  Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser om at det ikke finnes noen som helst helsefordeler ved inngrepet, og at ofrene ofte lider under og/eller etter inngrepet.
  Noen av de verste konsekvensene kan være ekstreme smerter, infeksjon og sykdom, og i noen tilfeller også død.

   

  Vil skape oppmerksomhet

  Ved innføringen av den internasjonale dagen for nulltoleranse for kvinnelig kjønnslemlestelse (FN-dag) ønsker WHO å skape oppmerksomhet rundt det vedvarende problemet, og oppfordrer leger og helsepersonell verden rundt til å nekte å gjennomføre slike inngrep.