Enter the ad code for 468x60 ad spot

Verdens helseorganisasjon: Jenter opptil 15 år blir utsatt for kjønnslemlestelse

Av Haakon Dueland Send e-post til forfatteren - Publisert: 6. februar, 2017

I dag er det samenes nasjonaldag, men visste du også at det er den internasjonale dagen for nulltoleranse for kvinnelig kjønnslemlestelse? Mer enn 3 millioner jenter står årlig i fare for å bli utsatt.

Mer enn 200 millioner nålevende jenter i 30 land er ofre for kjønnslemlestelse. Kjønnslemlestelse hos jenter defineres ved at kjønnsorganet helt eller delvis blir fjernet for ikke-medisinske årsaker, og er også som et brudd på menneskerettigheten.
Inngrepet er et problem i store deler av verden,  særlig i Afrika, midtøsten og deler av Asia, og er en del av rituelle, religiøse eller kulturelle tradisjoner og blir særlig utført på jenter fra de er spedbarn til rundt 15-årsalderen. Det finnes også dokumenterte tilfeller blant innvandrere i Europa.

 

Ingen helsefordeler

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser om at det ikke finnes noen som helst helsefordeler ved inngrepet, og at ofrene ofte lider under og/eller etter inngrepet.
Noen av de verste konsekvensene kan være ekstreme smerter, infeksjon og sykdom, og i noen tilfeller også død.

 

Vil skape oppmerksomhet

Ved innføringen av den internasjonale dagen for nulltoleranse for kvinnelig kjønnslemlestelse (FN-dag) ønsker WHO å skape oppmerksomhet rundt det vedvarende problemet, og oppfordrer leger og helsepersonell verden rundt til å nekte å gjennomføre slike inngrep.

Logg inn
Utgiver: NLA Høgskolen Mediehøgskolen Gimlekollen. Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand. Telefon: 38145000
Kontakt ansvarlig redaktør for mer informasjon

Utviklet av Edney Media & Design Kristiansand