Seier for kjærligheten

  Silje Sjøen er kristen og bifil. Hun forstår at den nye vigselsliturgien for likekjønnede par har tatt tid. - Nå gjelder det at Norge går frem som et godt eksempel, så flere land følger etter.

  Silje Sjøen er 25 år gammel har vokst opp i et kristent hjem på Karmøy. Silje er døpt og konfirmert kristelig, og vil fortsette den tilhørigheten hun har til statskirken. Hun har alltid hatt en drøm om å stå hvit brud i kirken, men forstår at det den nye ekteskapsloven har tatt tid å innføre i den norske statskirken.

  – Det er typisk norsk å gå foran som et godt eksempel, tilbake i tid har Norge i krigssituasjoner vært fredsmeklere. Og det er riktig av oss å vise at ting går an, og at kjærlighet er vakkert uansett.

  Par av samme kjønn kan nå gifte seg i kirken.
  Foto: Svenskakyrkan.se

  Bra å være annerledes i Norge

  Regnbuen har blitt et tegn for forståelse og toleranse i forbindelse med den delen av befolkningen som er homofile, men gull er det ikke alltid å finne der regnbuen starter. Og ha en annen legning på Sørlandet, kan virke vanskeligere enn andre steder.

  – Samfunnet har ikke vært klar for å akseptere homofili. Jeg skulle selvfølgelig ønske at det ikke fantes hat eller fordommer mot oss, men vi må jo forstå at det sitter langt inne hos noen. Det er på tide, vi er jo trossalt i 2017. Homofile burde på lik linje som alle andre få lov til å gifte seg. Som bifil vet du ikke om du ender opp med en mann eller kvinne, men uansett er jo drømmen å stå hvit brud i kirka.

  På skeive dager i fjor ble det brent flagg og hengt opp sorte bannere om å kjempe mot homofile i Kristiansand.

  Jeg vil påstå at alle homofile og transseksuelle har en indre frykt for at det som skjedde i Orlando, skal skje igjen.

  Forstår begge sider av saken

  Les også: Medlemstallene i Agder synker

  I sju land i verden straffer homofili med dødsstraff og 78 land straffer med fengsel. Selv om dette gjør vondt for Silje å lese på Amnesty sine nettsider, sier hun med et tungt hjerte at hun forstår det at motstanderne er skeptiske og redde for det ukjente.

  – Nå ligger vi ganske langt fram, foran andre land. Som et moderne samfunn med mye åpenhet, for eksempel med likestilling mellom kvinner og menn. Andre land har ting de må jobbe med først, og homofili har vist seg å være vanskelig å komme til en enighet rundt. Da er det kanskje vanskelig å sette ned foten å si at sånn skal det være. Du møter mye motstand med å gjøre det, og vil det gange landet bra eller dårlig, må du ta en vurdering på. Man vil jo selvsagt unngå å skape mer splid og dårlig stemning.

  – Det vil alltid være folk som er i mot, men sånn er det med alle ting. Men generelt er vi mer åpne for ulikheter her i landet.

  Endringen har kun fordeler for kristendommen

  Faksimile: Kristiansanddomkirke.noPer Emil Simonsen er kirketjener i Kristiansand domkirke. Han mener at det har tatt unødvendig lang tid innføre den nye ekteskapsloven.

  – Jeg vet ikke om vi kommer til å få så mange flere nye medlemmer, men i det store og hele har kristendommen veldig godt av den nye endringen som er blitt gjort. Vi i Norge er ganske liberale, sånn generelt sett. Jeg gleder meg til fremtiden og syntes det er vakkert at alle kan gifte seg i kirken, endelig. Det er veldig spennende og vi gleder oss veldig.

  Den nye vigelsliturgien har valgt å droppe ordene «brudeparet» og «brudefolkene». I stedet for de «to kjønnede ordene» går kirken for ordet «paret» i første del av liturgien og ordet «ekteparet» etter erklæringen om at ekteskapet er inngått.

  – Det er jo litt spennende for oss som jobber i kirken og få oppdatert «manuset». Det er alltid gøy med endringer, sier Simonsen med et smil.