Vil at flere ungdom skal dra på vandring

  Eivind Luthen, Kontorsjef på pilegrimskontoret i Oslo, har jobbet med pilegrimsreiser i mange år. Han håper flere ungdom oppdager pilegrimsvandringer.

  Ensom. En pilegrimsvandrer på veien til Santiago. FOTO: Fresco Tours CC BY 2.0

  Eivind Luthen syntes det er bra at ungdom reiser på turer slik Maren har gjort men ønsker at norsk ungdom også skal oppdage pilegrimsvandringene

  «Ta 14 dager på veien til Santiago med en god venn. Du treffer hele verden, det er rimelig, sunt, og du blir kjent med en ny kultur», oppfordrer Luthen.

  Gå til Taizé.

  Vandrer. Eivind Luthen ønsker flere unge pilegrimsvandrere. 
  FOTO: Pilegrimskontoret

  Reiser til steder som Taizé har han hørt mye om, og sier han stort sett har hørt positive ting om den lille landsbyen i Frankrike. Men det du ikke får ved en sånn reise, er vandringen. Han tror steder som Taizé ville blitt enda mer spennende, hadde man laget en vandringsrute til destinasjonen.

  LES OGSÅ: Maren (21) reiser til kloster for sjette gang

  Treffer kjæresten på tur.

  I Norge i dag er det ikke noen ordentlig tall på hvor mye ungdom som reiser på pilegrimsvandring. Luthen tror dette er noe Norsk ungdom kommer til å oppdage. På sine mange turer på veien til Santiago har han sett ungdom og voksne forent i alle aldere.

  «Mange treffer kjæresten sin på veien. Det er vakkert, særlig for en 18-åring» – Eivind Luthen

  Ikke religiøs.

  Den erfarne pilegrimsvandreren mener at vandring er noe flere bør oppdage, uansett tro. Luthen ser på vandringene som en kulturvandring mer enn reiligiøs og har sett alt fra kristne grupper, til buddhistmunker gå turen og mener det gjør noe med deg.

  «Du gjenoppdager kroppen din. Alt for mye religion er med hodet, Den norske Kirken har mistet forståelsen for at religion er hele kroppen. En pilegrimsvandring gjør det lettere og bedre. Det gir en enorm glede som du ikke kan finne andre steder»

  På tide å gå.

  Luthen brenner for pilegrimsvandringer, og entusiasmen stråler ut av ham mens jeg snakker med ham. Vandreren tror det er vanskelig å si hva fremtiden kommer med men er sikker på en ting. «Grønn turisme kommer til å vokse, og det er på tide at også norsk ungdom tar seg turen 300 000 andre går hvert år.» avslutter Luthen.