– Jeg skjønner at folk trenger en måte å slippe seg løs på

  Som krussepresident velger han selv å holde seg unna alkohol. Kenny Voreland har forståelse for at russ ønsker å ha det gøy i russetiden, og at alkohol blir benyttet for å oppnå dette.

  Kenny Voreland er krussepresident. Han velger å fokusere på å lage god stemning og ikke drikke alkohol i russetiden

   

  Voreland er krussepresident for alle krussen i Norge. Han er en ung mann med mye energi. Han er ute etter å spre god stemning i russetiden.

  – Jeg har veldig mye energi, jeg vil vise at folk kan være seg selv og slippe seg fri uten å måtte drikke alkohol, sier Voreland.

   

  Vil ikke peke fingre

   

  Som krussepresident ønsket han å samle både russ og kruss. Han har selv erfart at det kan ligge noen fordommer på begge sider av gruppene. Han har selv blitt venn med russ og sier selv at de fordommene som lå der unødvendige.

  – Krussen er jo kristen russen, vi brenner for jesus. Vi tror han har gitt oss den evige rusen. Men vi går ikke på kro for å frelse folk, vi har bare lyst til å være tilstede. Vi får lov til å stå for noe annet, vi får lov til å være oss selv i russetiden, forteller han.

  Her er Kenny Voreland på misjonstur sammen med krussen. De øsnker å ha det gøy å finne på andre ting enn bare fest og fyll. Foto: Kenny Voreland

  Selv om han selv har valgt å holde seg unna alt av alkohol i russetiden skjønner han at andre benytter seg av alkohol. Han mener alle i bunn og grunn bare har lyst til å ha det gøy, og alkohol har blitt normalisert i russetiden.

  – Jeg er ikke her for å peke fingre, det er bare kjedelig. Men jeg vil vise folk at det faktisk er mulig å ha det gøy uten å drikke alkohol, sier Voredal

  Se hvordan russen og krussen forbereder seg til russekro

  –  Russetiden går på alkohol og sex, det er ikke noe å legge skjul på det. Men helt ærlig, det er jo ikke sånn at alle gjør dumme ting. Jeg har venner som er russ som bare vil ha det gøy, forsetter han.

   

  En friere seksualitet

   

  Esben Ester Pirelli Benestad er professor ved sexologistudiet på Uia. Foto: Kjell Inge Reide

  Esben Esther Pirelli Benestad er professor og underviser sexologi. Hun forteller at grunnet en mer sekulær hverdag kan det ha noe å gjøre med en friere seksualitet.

  – Religionene kristendom, islam og jødedom gjorde noe alvorlig med seksualiteten gjennom beretningen om Eva, Adam, syndefallet og fikenbladet. Religionene har holdt, og holder delvis opp en ganske ekkel pekefinger når det gjelder sex generelt. I de siste årene har seksualiteten så smått blir endel av skaperverket den også. Når pekefingeren senkes, løftes den frie seksualiteten, forteller hun.