Mange vil skifte radio hos bilverkstedene

DAB nettet stenges snart i Agder, og nå begynner det å haste hvis du vil fortsette å ha radio i bilen.

Slik kan en Integrert DAB se ut

FM-nettet ble først eksperimentert med i USA, 1937. 21. Juni Slukkes det igjen i blant annet Agder, og blir erstattet av DAB.

– Vi startet opp med å skifte om bilradioer i oktober, og pågangen har vært veldig stor, påpeker Johnny Aasen som er ansatt på dellageret til Toyota sør i Kristiansand.

Prisen for å få satt inn DAB i bilen sin er alt fra 2900 – 10000 kroner, hvor det frem til 5-6000 kroner handler om adaptere som settes inn i bilen for å sende signalene inn i den nåværende radioen. Resten av byttene handler om å få en hel-integrert radio inn i bilen. En adapter kan være veldig distraherende og vanskelig å følge med på, og selv om det er billigere å sette inn, er det ikke anbefalt. Forsikringsselskaper er også mye mer skeptisk til adaptere, av samme grunn.

DAB antenne som monteres i bil kan se slik ut

Selv om det er mye billigere å kjøpe en adapter selv, velger mange å få et verksted til å gjøre det for dem

– Grunnen til det er nok mest på grunn av antennen. Den kan være vanskelig å få ledningen der den skal være, og å få antennen til å henge, knappene mange biler har på rattet funker også hvis man setter inn en helt ny radio, det gjør de ikke med en adapter. I tillegg kan jordingen være vanskelig å få til riktig, vi har hatt mange rare episoder når det gjelder den, forteller Johnny Aasen til Sørnett

Et eksempel på en ekstern DAB-adapter

Helt fra fra DAB ble pålagt, og man fikk vite at FM-nettet skulle stenges, har veldig mange vært misfornøyde med at de må bytte ut alle radioene sine. dette har også Johnny Aasen lagt merke til på bilverkstedet.

– Stemningen har vært veldig klein. Det er ofte folk som klager på at det må gjøres og jeg må si meg enig med dem. Jeg skjønner ikke helt vitsen med at dette må gjøres, og så mye penger må bli brukt for å oppgradere radioene sine.

DAB radioer

- Digital Audio Broadcasting (DAB) er et kringkastingssystem utviklet for å kunne sende radio med digital lyd og tilhørende datatjenester   - I Norge startet de første prøvesendingene med DAB i 1995, og i 2011 besluttet Stortinget at overgangen fra analog til digitalradio skal gjennomføres. - DAB-teknologien og standardene omfatter to hovedområder:
  • Tjenester og koding, det vil si radiokanaler med lyd og ulike datatjenester som blandes sammen til en datastrøm
  • Kringkasting av en datastrøm via radiosendere gjennom luft, til  DAB-radiomottakere
- I tunneler som skal ha DAB-dekning, settes det opp en egen lokal multiplekser, som mater en egen sender og antenneanlegg inne i tunnelen. Antennen er typisk en strålekabel, som deles opp avhengig av lengden på tunnelen.