Enter the ad code for 468x60 ad spot

Svevende hytte til salgs

Av Mats Sauro Høimyr Send e-post til forfatteren - Publisert: 12. mai, 2017

Har du en hytte eller tomt med en vakker utsikt som du ønsker å utnytte til det fulleste har lokal kunstner Erik Pirolt og hans langtids samarbeidspartner Stian Pollestad et forslag til deg.

Paradis-teleskopet på plass ved vannet
Foto: Erik Pirolt

Når vi går inn i verkstedet til Erik Pirolt møtes vi av mage realistiske og imponerende syn. Et av de mer imponerende er en stor trekonstruksjon som henger over inngangen. Den er en blanding av Kunst og arkitektur som kan plasseres høyt mellom trærne eller langs vannet i skjærgårder, men med mulighet til å bruke g anvende som et sted å slappe av og bare nyte naturen og ta det med ro. I over 20 år har de to laget slike hengende småhytter og nå skal en av deres kreasjoner, “Paradis teleskopet” ut på et nytt og permanent sted.

 

Pirolt har lenge vært en en kunstner i de forskjellige medier og har laget alt fra skulpturer, tegninger, malerier til filmer og skrevne verk.

Pirolts verksted

Men et av pirolts hjertebarn er serien med de hengende hyttene, som han startet på sammen med sammen med Pollestad i 2002, når de  designet, bygget og hang opp den første hengende hytten som var kalt “fuglebur uten mening”. Designet kan minne om en avansert utgave av en typisk trehytte men har siden utviklet seg til flere stiler og og temaer. Med fokus igjennom serien har vært på å skape en idyll.  De to har siden den tid bygget flere slike hytter som har vært hengt opp flere steder rundt omkring i Norge, både ute i naturen og på kunstutstillinger.

Fulgebur uten mening
Foto: Erik Pirolt

 

-Det er på en måte noe av den…barnslige gleden man har som ung, blandet med den gleden og inspirasjonen man får når man lager noe. Vi har hundrevis av forskjellige design og ideer og det kommer alltid flere hver gang vi bygger noe nytt.

Pirolt sier han også drar mye inspirasjon fra alt av kreative verker og kreative mennesker. han peker ut sine venner og samarbeidspartnere fra forskjellige hjørner av den kreative verden som både gir råd og smitter med nye ideer når han arbeider i de forskjellige mediene. Blant andre Anthony Higginson som Pirolt har nylig samarbeidet med for å skrive et manuskript til en kortfilm. Filmen skal være en surrealistisk, mørk komedie om å leve i skyggen av noen du elsker. En stolt Pirolt forteller at de nå har fått støtte fra sørnorsk filmsenter og vil bruke sommeren til å produsere, de håper på en premiere tidlig i høst.

-Det å skrive er veldig tilfredsstillende siden det er en av de kreative måtene å skape på der du er alltid i direkte kontakt med kreativiteten. Du bare trenger å la det flyte ut av deg ned på papiret. Du kan bare bøye hode ned og skrive, litt mindre omstendelig enn å lage noe, Selv om det tar fortsatt arbeid for å sørge for at det blir bra.

Flere hytter

En av de mest kjente av Pirolts svevende hytte er “Flyvende utsikt” som Pirolt også refererer til som “Bryllupssuiten”.  Den fikk kjælenavnet sitt da den hang i Grimstad i 2011 og var overnattingsplass for nygifte par. Der kunne de ligge å nyte havet fra hovedvinduet og se

En mindre hytte i flyvende hytte serien. “jegerlarven” var designet for å ligne på et småkryp. En spesiell ting som skiller denne fra dens brødre og søstre er at denne er bygget for å henges i toppen av kun et tre og er istand til å ferdes med på vannet.
Foto: Mats Høimyr

himmelen gjennom taklemmen. Det er denne hytten som er omtalt tidligre i artikkelen, hvor henger på hedersplassen i Pirolt og Pollestads verksted. Pirolt denne på mange måter var prototype til hva som endelig ble Paradis-teleskopet.

Flyvende utsikt/Bryllupsuiten
Foto: Mats høimyr

-Vi ville prøve å skape en balanse mellom kunst, arkitektur og levemåte. Vi ville lage en konstruksjon man kunne bo i men som og skulle fremheve og skape en idyll. Noe som folk ville kunne lett gjenkjenne som et kunstverk men faktisk ta i bruk som et sted å bo. De er bygget for å åpne seg opp, slik at man kan sitte i veggene og se himmelen, og lukke igjen og ligge lunt inni om det blir mygg eller bare kaldt.

 

Teleskopet

Så langt har Teleskopet hengt i Kragerø, Hove og i Kristiansand kunsthall. Men er nå ligger det på lager hvor den ikke har mulighet til å fungere som et vindu til en vakrere virkelighet, slik den var laget for å gjøre.

Derfor ser nå Pirolt og Pollestad etter et nytt og permanent hjem til kreasjonen sin og har gått ut med et tilbud til alle som måtte være interesserte. Få muligheten til å ha dette praktiske kunstverket på din tomt. Siden teleskopet er laget av blankpolert stål gjenspeiler det terrenget rundt seg og blir en del av terrenget, og ser generelt sett imponerende ut. Den er i tillegg bygget for å tåle mye herjing av vær og tidens toll.

-Det er formet som et teleskop og får navnet sitt av samme grunn fordi, selve kikkertvinduet vil ramme inn den vakre naturen, slik som det vært i en linse. Et godt eksempel er når du tar et bilde, vinduet blir på mange måter rammen rundt virkeligheten.

Teleskopet i skogen
Foto: Erik Pirolt

Dersom du ønsker å ha paradis teleskopet på din eiendom legger pirolt vekt på at verket fortsatt skal utfylle sitt formål i å kunne fremheve idyll. Han ønsker å gi teleskopet en verdig plass hvor det kan være til nytte.

Ifølge han er den bygget som et teleskop for å klare å fungere som et vindu til en mer idyllisk verden.

-Den ble laget for å kunne skape en slags utopi fra det du kan se igjennom det, det trenger å være et sted der teleskopet kan oppnå det fulle potensiale sitt. Vi har fått inn forespørsel fra ti så langt, to av hvilke er kunst institusjoner og resten er privat personer. Men vi kommer til å se på hvor den vil kunne best utfylle sitt formål når det kommer til å velge plass for den.

Fantasien

-Jeg synes det er interessant å lage utopiske verk slik som denne, siden et utopi er noe som egentlig ikke kan finnes.

Pirolt på verkstedet
Foto: Mats Høimyr

Det er et konsept som kun kan finnes i fantasi. Disse vil skape illusjonen av en utopisk verden. På den måten er Teleskopet og de andre hyttene en hyllest til fantasien som skaper denne utopiske virkeligheten oppå den verden vi lever i, og at vi får leve livene vår så i takt med fantasien.

Dersom du vil se mer av verkene til Pirolt eller ønsker å tilby ditt sted som hjem for teleskopet kan du gå til hans nettside ved å trykke her

Logg inn
Utgiver: NLA Høgskolen Mediehøgskolen Gimlekollen. Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand. Telefon: 38145000
Kontakt ansvarlig redaktør for mer informasjon

Utviklet av Edney Media & Design Kristiansand