-Vi burde lande på beina

Det endte heldigvis godt for bilforretningen i Sørlandsparken som ble frastjålet 32 nøkler og 3 biler tidligere i mai.

Unibil er en Stavanger forretning som fra og med første mars hadde satt opp en avdeling på Sørlandsparken i Kristiansand. De første ukene hadde forretningene gått uten noe avvik fra normen men i forrige uke opplevde avdelingsleder Håvard Ydse alle forretningers verste mareritt. Tre biler var savnet fra eiendommen til Unibil Kristiansand ute på sørlandsparken, samt 32 nøkler til alle bilene på plassen. I dagene som fulgte skulle det vise seg at det var tre gutter på 14, 15 og 16 år som sto bak innbruddet og ble først pågrepet etter en biljakt i Lillesand noen dager etterpå. Sørnett tok kontakt med Ydse for å høre hvordan det har gått i etterkant av denne hektiske uken.

 

Selve innbruddet.

– Jeg dro innom jobb på søndag rundt kl 13.00 for å bytte bil. Da jeg kom opp bakken så jeg at en hvit 325 manglet. Når jeg svingte inn på tomta oppdaget jeg at det manglet to biler til. Døren var åpnet fra innsiden og når jeg kom inn i lokalet var det knust glass over alt. Arkivskap var åpne, dokumenter lå på gulvet, døren til nøkkelskapet var vrengt av å lå på gulvet og alle hovednøkler var vekk. Tyvene hadde kommet seg inn ved bruke en stein til å knuse vinduet som ledet inn til firma kjøkkenet på baksiden av bygget og klatret inn der. De skal så ha rasert stedet, tømt alt av skuffer og skap ut på gulvet. Når Ydse gikk for å sjekke på nøkkelskapet fant han et brekkjern han ikke dro kjensel på og døra til skapet liggende på gulvet, med alle de 32 nøklene som befant seg der borte. Det var tegn på at de hadde forsøkt å bryte seg inn i firmaets sikkerhetsskap hvor det befant seg verdipapirer og reservenøkler men tyvene klarte ikke få opp døren.

Verktøyet som de tre guttene brukte til å utføre innbruddet hadde kommet fra verkstedet ved siden av hvor ungdommene også hadde tatt en Ford Mustang som de hadde blitt sett kjørende i tidligere den natten.

 

Tapet

Så langt har 26 av de 32 nøklene som ble stjålet kommet til rette igjen og er nå tilbake på markedet etter å ha sjekket at det er trygt å selge igjen. Bilene de resterende nøklene tilhørte er nå pakket, fraktet og innelåst et sted der de som måtte ha de seks nøklene ikke skal kunne finne dem.

 

-Alle bilene er funnet, men i varierende tilstand. Vi har fått de fleste nøklene, men vi mangler nå 6 nøkler. Vi er i dialog med forsikringsselskapet vårt og vi må starte prosessen med å bytte låser, startsperre, nøkler og koding til de bilen som tilhørte de nøklene som enda ikke er kommet til rette. Vi er usikre på kostnadene, men ser for oss at det kan dreie seg om ca 20 tusen per bil.

Det er totalt fem biler som ble skadd under innbruddet hos Unibil. Når de tre guttene skal ha forsøkt å kjøre bilene fra tomta krasjet de inn i to andre biler som sto parkert nær de som ble stjålet. Disse er nå blitt sendt inn til forsikringsselskapets verksted sammen med de stjålne bilene.

 

Kommer til rette igjen

Den tredje og siste bilen som var stjålet har nå endelig blitt funnet. På Torsdag ble Ydse tipset om en bil som passet beskrivelsen som sto forlatt i utkanten av Arendal. Bilen skal ha stått ulåst med to sett nøkler i som ikke tilhørte den bilen. Den har nå vært inne hos Unibils forsikringsselskap sammen med de andre bilene, så langt har fire av de fem skadde bilene fått takst mens den hvite BMWen som guttene brukte til å ta med politiet på en biljakt gjennom Lillesand på torsdag, hvor bilen endte opp med store skader etter å ha fortsatt å kjøre i omkring en halvtime på bare felgene etter å ha kjørt over politiets spikermatte.

– Jeg ble kontaktet av en kamerat i Birkeland mandag morgen som hadde sett biljakten etter den hvite BMW-en. Det ligger boliger langs hele veien og at ikke bilen skjenet ut og gikk i en husvegg og drepte noen er helt utrolig. Han fortalte at bilen hadde hatt 4-5 politibiler etter seg og at gnistregnet sto da flere dekk var punktert. Han anslo farten til å måtte ha vært mellom 80-100 over brosteinene og fartsdumpene. Bilen hadde i smelt i bakken over hver fartsdump og hadde store problemer med å holde seg på veien. Det er egentlig utrolig at ikke liv gikk tapt i denne biljakten.

De to bilene som ikke var involvert i jakten ble begge funnet i god behold i Lillesand i løpet av uken og det virker nå som livet kan gå tilbake til normalen for Unibil staben. De har nå hatt vakthold ved bilparkeringen hver natt frem til de syv bilene som fortsatt mangler nøkler ble låse vekk og de har også gått til innkjøp av bom og nytt gjære rundt tomta samt oppgradert sikkerhetssystemet.

– Når det gjelder tyveriet er vi godt forsikret og burde lande på beina. Flere konkurrenter og et nabofirma har engasjert seg og hjulpet oss gjennom dette. Jeg har inntrykk av at forholdet mellom firmaene i sørlandsparken er mer kollegiale enn andre steder. For eksempel kom Dolly Dimples innom med en pizza en dag og fortalte at de hadde sett hva som hadde skjedd og gjerne ville gi meg en liten oppmuntring. Noen av vaktene i Securitas som hadde nattvakt hos oss tilbød seg privat å kjøre noen av bilene til Stavanger avdelingen for å hjelpe oss. Respons fra kundene våre og alle tipsene som kom inn og bidro til at bilene og en del av nøklene ble funnet, viser at det bor mange flotte mennesker på Sørlandet og at vi passer på hverandre.