Går i borgertog for første gang etter to år i Norge

Hos Blå Kors posebyen, feires det 17. mai med vafler, kaffe og brus. Norske flagg vaier i vinden og solen har funnet veien inn i bakgården hvor det prates norsk og persisk om hverandre. De fleste feirer 17. mai for første gang i Kristiansand, og noen vurderer å gå i borgertog.

Sajad Musafir, Ali Reza og Haron Payenda fra Afghanistan, har alle feiret den norske nasjonaldagen en gang før, men tilbringer årets 17.mai i Kristiansand for første gang. Payenda og Reza har vært venner siden første dagen de kom til Norge. I dag har de spist vafler og i kveld skal de se på fyrverkeriet på bystranden.

Store og små møtte opp i bakgården til Blå Kors for å spise vafler og feire Norges nasjonaldag.
Ali Reza, Haron Payenda og Sajad Musafir er blant de norsk-afghanske guttene som feiret 17. mai hos Blå Kors. Guttene har klistret røde hjerteformede klistremerker på jakkene sine.

Reza feiret 17.mai i Vennesla i fjor. Han er spent på hvordan det blir å oppleve dagen som gjør nordmenn så glade i storbyen, tross av at han egentlig ikke er så glad i ”Kaos med folk”. Reza er halvt thailandsk og halvt afghansk, men har vokste opp i Pakistan. Han synes nasjonaldagsfeiringen er en rar tradisjon. Etter to år i Norge, skal han gå i 17. mai-tog for første gang.

Tror du det blir en positiv opplevelse å gå i tog?  

-Jeg tror det blir masse folk og kaos i gatene, sånn som på nyttårsaften.

Likevel lar han seg overtale til å representere Blå Kors, og gå bak det blå flagget i borgertoget. Etter en seig oppstart med rykk og napp, er toget i gang. Reza smiler til menneskene som står og ser på, og forsyner seg godt av kaffen fra Blå Kors-vognen.

Ali Reza (Til høyre) fra Pakistan, gikk i borgertoget for første gang i dag

-Jeg synes det er flaut at så mange folk ser på meg. Men det er fint likevel, siden vi er mange som går sammen.

Han ser seg rundt og sier med store øyne at det er første gang han har sett så mange folk på en gang i Kristiansand-selv om han kjenner kjempe-mange mennesker i byen.

I blant stopper toget opp, og følget med flagg og faner må bråstoppe. Reza havner ofte foran Blå Kors-flagget. Han rister oppgitt på hodet og sier smilende at det er et rart tempo å gå i. Til slutt setter han seg på vognen til Aslaksen Racing, som er foreningen foran Blå Kors i toget. Reza griper tak i et flagg, bakerst på vognen og veiver det grasiøst foran seg mens hans smiler til kompisen sin.

Her sitter Ali Reza på vognen til Aslaksen Racing. Han synes tempoet i toget er for treigt.


-Dette gikk kjempesakte. Hvorfor går det så sakte?-Ler han.

Etter to timer med utålmodig trasking, sier han seg ferdig, men lover at dette er noe han har tenkt å gjenta til neste år.