Fryktløs stemme mot regjeringen

Mohammed Ali, en av Kenyas mest anerkjente journalister, har brukt sin karriere på å kritisere maktpersoner og myndigheter i hjemlandet, og er vant med å bli drapstruet.

Mohammed Ali. Foto: journalen / skjermdump

Dødstruet av regjeringen

 

Journalister i Kenya møter mye motgang fra sine egne myndigheter på bakgrunn av sakene de publiserer og hvem de kritiserer. En som har opplevd dette ofte er den kenyanske journalisten Mohammed Ali. Tidlig i 2016, da han hadde kritisert Jubilee-kommiteen fikk han angivelig en dødstrussel fra en person som sa han var Robert Wachira, en mektig person i Jubilee-regjeringen. Hovedbudskapet var at Ali skulle slutte å kritisere myndighetene eller ville han være «ferdig».

Foto: Mohammed Ali privat/skjermdump

Den fulle trusselen publiserte Ali på Facebook. I meldingen står det blant annet:

– «Du er en ung gutt, tydeligvis giftet du deg for ikke lenge siden og har en sønn på ett år. Jeg skal gi deg en siste advarsel, livet er verdifullt om du ikke visste det. La Jublilee-regimet være i fred! Du er advart, gutt. Aldri igjen motsett deg eller kritiser regjeringen. Du kan gå til poltiet om du vil, du kan til og med få mitt nummer. Jeg er veldig mektig!» 

Kilde: http://nairobiwire.com/2015/11/jicho-pevus-mohammed-ali-receives-death-threats-from-very-powerful-kenyan.html

 

 

Dødsliste

I 2012 var også Ali truet med døden da politimesteren i Kenya hadde navngitt han som en av tre på hans personlige «dødsliste». Journalen.no hadde intervjuet Ali få timer etter han hadde fått vite at han var på politimesterens dødsliste.

– «Det er veldig spent stemning her nå, vi vet ikke hva som foregår. Vi frykter alltid for vår egen sikkerhet når vi kritiserer maktpersoner. Vi blir de som blir jaget, i stedet for de som skal gi informasjon til folket,» fortalte Ali til journalen.no og understrekte siden at det er vanlig at journalister blir forfulgt om de avslører maktmisbruk.

Kilde: http://journalen.hioa.no/kenya2012/2012/05/kenya-pressefrihet-kun-pa-papiret

 

Ny advarsel

 

Joseph Nkaissery. Foto: skjermdump

Sammen med en kollega, Yassin Yuma, hadde Ali oppdaget en massegrav i Mandera der angivelig 12 personer lå gravlagt. Han la ut et bilde av kroppen til en av kvinnene funnet i graven som senere ble identifisert som Isnina Mohammed. På grunn av dette fikk han Joseph Nkaissery, som er «Interior and Coordination Cabinet Secretery», en mektig person i regjeringen på nakken. På en pressekonferance sa Nkaissery at det ikke fantes noen massegrav og krevde en umiddelbar unnskyldning fra journalistene, ellers ville de bli møtt med voldsomme konsekvenser. Han påsto også at Ali var upatriotisk da han stadig puttet sitt eget hjemland i «fare» ved å rapporte om slike saker.

Kilde: https://softkenya.com/kenya/mohammed-ali-jicho-pevu/

 

 

 

 

Les også:

Oppgave 1: Et politisk kaos.

Oppgave 2: Et demokrati i utvikling

Oppgave 3: Uoppklart drap på Kenyansk redaktør

Oppgave 3: Fryktløs stemme mot regjeringen 

Oppgave 3: Journalister risikerer livet

Oppgave 4: Våpen mot hodet

Oppgave 5: Kenya i det norske mediebildet