– I Koranen står det ingenting om å dekke håret

  Dosent og islamforsker ved religionsstudier ved UiA, Levi Geir Eidhamar mener mange har feiltolket Koranen når det gjelder bruk av religiøse hodeplagg.

  Foto: Amalie Fagerhaug Evjen

   – Hijab kom på mote i 1979, hvor poenget var å skule alt hår. Koranen sier at kvinner og menn skal kle seg anstendig, men den sier ikke tydelig hva som menes med det, sier Eidhamar

  I sure vers 24;31 i Koranen står det: ”Dra sløret over sine bryst og ikke vise sin pryd”, Edimhamer peker på den arabiske fortolkningen av koranverset som hovedgrunn av feiltolkningen.

  Følger den arabiske fortolkningen

  – De fleste muslimer følger den arabiske fortolkingen av verset. Et viktig ord å sette fokus på er ”Khimar”, det ordet har i 1000 år betydd hodeplagg, men da Koranen ble åpenbart hadde ordet en annen betydning.

  Les også: -Bussjåføren ba meg ta av masken og vise ansiktet

  I følge Eidehamar betyr ”Khimar” et vanlig tøystykke. Det ble brukt for å legge over kopper og lignende, men har i senere tid blitt innstrammet til at man skal dekke til deler av kroppen.

  – Vitenskapelig og historisk sett sier det verset i Koranen ingenting om å dekke håret, men når jeg forteller det til Imamer i Norge tror de ikke på meg. De følger den arabiske fortolkningen.

  Dosent og islamforsker ved religionsstudier ved UiA, Levi Geir Eidhamar.
  Foto: Universitet i Agder

   Uenigheter om nikab 

  – Mange muslimske feminister er i mot dette, de mener det er en feiltolkning av Islam.

  Det omdiskuterte plagget nikab har i flere europeiske land blitt forbudt. Blant annet i Frankrike og Belgia kan man bli bøtelagt for å skjule ansiktet i offentlig rom. Plagget er også forbudt i flere muslimske land.

  – Det er uenigheter om nikab. De veldig liberale muslimene er dem som er de ivrigste talsmennene mot forbud i skolen for nikab, forteller Eidehamar som mener det handler om de praktiske ulepende ved bruk av nikab.

   – Absurd samtal

  Eidehamar husker spesielt godt en hendelse fra da han var for å besøke de muslimske vennene sine i Malaysia.

  –  Jeg møtte på et ungt par. Kvinnen var ikledd full niqab og mannen hadde på seg vestlige moderne klær. Mannen var åpenbart dårlig i engelsk, men kona kunne snakke flytende engelsk. Hele samtalen foregikk ved at kona var tolken for mannen sin, fordi hun ikke fikk lov å snakke direkte til meg. Det var en veldig absurd samtale, avslutter Eidhamar.

  Ulike hodeplagg

  • Hijab: Det vanligste muslimske hodeplagget.
  • Chador: En heldekkende drakt som er vanligst i Iran.
  • Nikab: En smal åpning for øynene, resten av kroppen er tildekket.
  • Burke: En heldekkende drakt av afghansk opprinnelse, der også øynene er tildekket.