Julen: – En salig blanding av ulike tradisjoner

- Julefeiringen her i Norge bygger på mer enn historien om jesu fødsel, forteller Organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund Kjetil Nordbø.

 

JESU FØDSEL: Velkjente figurer fra juleevangeliet. FOTO: Unsplash.com

«Jòl før Jesus»

I løpet av den siste måneden har Nordbø reist rundt for å holde foredraget «Jòl før Jesus». Et foredrag som tar for seg ulike tradisjoner og feiringer lenge før Jesu tid.

– Da jeg først begynte å undersøke litt fant jeg ut av veldig mye interessant. Blant annet så «adopterte» kirken flere hedenske skikker og ritualer, og gjorde noen få justeringer slik at det passet inn hos dem også. Altså består dagens julefeiring av flere ulike tradisjoner som har oppstått i løpen av årene.

Videre forteller Nordbø at selve ordet «jul» også mest sannynslig er et norrønt ord, og at starten på vår julefeiring går tilbake over 2500 år, til romersk tid.

– På dette tidspunktet feiret de solguden Mitras, og i senere tid var vår norrøne mytologi med på å dra inn sine egne skikker og tradisjoner. Vi har jo mange hørt om at vikingene feiret vintersolverv.

ENGASJERT: Organisasjonssekretæren Kjetil Nordbø trives med arbeidet han gjør i Human-Etisk Forbund. FOTO: Tilsendt fra Kjetil Nordbø.

 Tradisjonene vil alltid endre seg

Selv om de fleste av oss sverger til en tradisjonell julefeiring, er det ingen tvil om at mange av dagens tradisjoner ikke er stort eldre enn 100-200 år gamle.

– Vi har jo sett at det er diverse tradisjoner som har dukket opp igjen, eller som fortsatt preger feiringen. For eksempel spiste man også fiken, og feiret med lys. Også vikingene brukte vintergrønne planter for å pynte, foklarer Nordbø.

Nordbø forteller at dagens julepynt er preget av kristne symboler, men at vi stadig får ulike elementer inn i julefeiringen.

– Det er klart at tradisjoner alltid kommer til å forandre seg litt, noe som også betyr at julen gradvis vil endre seg. Noen elementer forsvinner, mens andre kommer inn. Vi vet jo at utseendet på dagens julenisse er konstruert av Coca Cola, og at vi ikke bryr oss om å sette ut grøt til gårdsnissen, som vi på et tidspunkt så på som en selvfølge.

Forener oss på tvers

Nå, som da, har feiringen først og fremst handlet om at vi samler familien og tilbringer tid sammen.

– I så mange år har altså denne feiringen forenet oss på tvers, gjerne i større grad i dag enn før. I dag bor vi som regel lengre vekk fra hverandre enn hva man gjorde før, sier Nordbø.

Han påpeker at det som stort sett er viktgist for folk er nettopp det å få være sammen, spise god mat og ikke minst få fri fra hverdagen.

– Som vi har sett har det å ha en stor feiring vært viktig for mennesker i flere tusen år. Derfor er det nok først og fremst feiringen i seg selv som er så viktig for oss, og ikke nødvendigvis det som ligger bak. I hvert fall når man så tydelig ser at det hele er en salig blandig av hvordan kultur og religion har utviklet seg.

Tror det kristne budskap kan løfte julefeiringen

Prest i Kristiansand Domkirke, Fred Henry Berg, sier seg enig at det viktigste først og fremst er feiringen og sammenkomsten, men at det religiøse innholdet kan bidra til noe positivt.

PREST: Fred Henry Berg er prest i Kristiansand Domkirke. FOTO: Kristiansand Domkirke.

– Man kan jo ikke gjøre så mye med at folk velger å tro eller ikke, men jeg tror at dersom man tar med seg det kristne budskapet så kan det bidra til å gi en enda dypere feiring.

Han påpeker også hvor viktig julen er i den kristne tro.

– Feiringen av jul er jo en ufattelig viktig høytid i kristendommen, der vi ferier at Gud blir en av oss her på jorden. Hadde det ikke vært noen jul, ville vi ikke kunnet feire påske eller pinse, noe som også er tradisjonelle og viktige høytider for oss i Norge.