Bedre beredskap langs kysten

Fra i dag kan politiet benytte seg av 50 redningsskøyter langs hele kysten. En ny beredskapsavtale er inngått mellom politiet og Redningsselskapet.

 

FOTO: Lars Kristian Enger, redningsselskapet

– Det er positivt for oss, og for den lokale befolkningen er det veldig bra. Det er en vinn-vinn situasjon, sier Tommy Gjerland, skipsfører ombord på RS 147 Inge Steensland.

Han forteller at dette tilbudet gjør at redningsskøytene blir rekruttert litt hyppere av politiet, og at de får et tettere og bedre samarbeid. Redningsfartøyene blir en slags plattform, men han understreker at redningsskøytene ikke er ment for å erstatte politiet.

– Det er ren rekvirering. Hvis politiet trenger oss, reiser vi sammen med dem ut.

Leder for operasjonssentralen i Agder politidistrikt, Jon Kvitne, forteller at detaljene i beredskapsavtalen må studeres nøyere, men ser frem til samarbeidet.

– For oss er det veldig positivt, vi har mange positive erfaringer fra redningsselskapet. Vi har to forskjellige skøyter i Kristiansand, noen med fast bemanning og noen frivillige.

Transportavtale

Beredskapssjef Ronny Bredde tror på at avtalen kan styrke den totale beredskapen langs kysten. FOTO: Redningsselskapet

Beredskapssjef i Redningsselskapet, Ronny Pedersen, er enig i at avtalen ikke skal mistolkes som en erstatning for politibåter.

– Redningsskøytene skal på ingen måte erstatte politibåter, og er ikke en plattform for promillekontroll eller andre virksomheter. Meningen er å frakte politiet når andre ikke er tilgjengelig, en transportavtale som kan transportere politiet fra et sted til et annet.

Pedersen nevner også at beredskapsevalueringen etter hendelsen 22.juli 2011, viste at ressursene ikke fant hverandre og ikke ble fullt utnyttet, slik det burde ha blitt. Derfor er det viktig med beredskapssamhandling.

– Vi i redningsselskapet har fokus på samhandling i beredskapen. Vi har tatt beredskapsevalueringen innover oss, og samarbeidet med andre ressurser for å få til et godt tilbud som dette.

Han kan også opplyse om at avtalen ikke vil gå utover bemanningen på skøytene.

FOTO: Lars Kristian Enger, Redningsselskapet

– Det har vi lagt til grunn i denne avtalen, vi skal ikke justere beredskapen, men heller bruke de vi har fra før av.