- Politiet tok meg på fersken i å røyke. Det ga meg prikker på rullebladet. Familien min har planlagt en tur til USA i sommer, en tur jeg ikke kan bli med på grunnet prikkene på rullebladet, forteller ”Steven”, mens han fortsetter å forberede en ny røyk.

I følge en årlig rapport utgitt av politiet ser man en økning i unge som benytter seg av hasj og cannabis. Håvard Berge, som jobber i kriminalitetsforebyggende team i Kristiansand kommune, og politiet utdyper.

–  Hasj er blitt mye mer utbredt, og det er rett og slett lavere terskel for å prøve. Vi sitter på tall som sier at 1 av 3 nå velger å prøve, mot 1 av 4 som var status for noen år siden.

Vi befinner oss utenfor kulturhuset Østsia på Universitetet i Agder. Steven skal ruse seg igjen. Han har vært med på dette flere ganger før. Ulovlig handel på offentlig sted.

– Hvor blir det av ham, sier han urolig.

Steven ønsker å være anonym. Han forteller at han prøvde hasj for første gang da han var 16. Han ble tilbudt hasj av kompisene sine på fest.

Døra til Østsia går plutselig opp og ut kommer en mann tidlig i 20-årene. En helt vanlig student, som man ikke kunne se for seg at gjorde noe ulovlig. Vedkommende får kalde føtter da han møter Steven, til tross for at de har gått gjennom prosessen mange ganger før. Han ber om å få komme inn i bilen vår, noe Steven sier ja til. 600 kroner forlater Stevens hånd, og i retur får han fem gram med hasj. Et røverkjøp, melder han etter at selgeren har dratt.

Vi kjører bort fra universitetet og hjem til kollektivet til Steven. Han drar frem en tallerken og begynner å forberede det han kaller en J, en forkortelse for joint.

Forebyggende arbeid trumfer straff for de yngste

Håvard Berge møter meg på politihuset i sentrum. Jeg blir geleidet inn på et møterom inne i bygget. Jeg forteller ham historien om Steven som ikke kan reise til USA med familien, noe Berge synes er uheldig.

Berge jobber med forebyggende arbeid i kommunen, samtidig som han har en rolle i politiet.

– Vi forsøker å jobbe på en måte der vi forebygger fremfor å straffe. Ungdom under 18 år slipper straff i form av bot eller fengsel. I tilfeller der mindreårige blir tatt med cannabis eller hasj har vi tilbud om oppfølging. Oppfølgingen består av urinprøver i et år, samt veiledningssamtaler med både foreldre og vedkommende som røyker, forteller Berge.

Steven fikk aldri tilbud om ungdomskontakt da han var over 18 år, men er positiv til tiltaket:

– Jeg mener tiltaket er helt strålende, ettersom jeg mener en ungdom ikke burde straffes for noe så lite som et par trekk av en røyk. Personlig skulle jeg gjerne vært foruten prikkene på rullebladet, men jeg angrer ikke. Rusen jeg har fått har vært verdt det, forteller han i det han tar et trekk av røyken han har rullet.

– Mener du det er greit at mindreårige prøver hasj/cannabis?

– Jeg er klar over følgene hasjrøyking medfører. Det er ikke bra at folk prøver narkotika i så ung alder. Man har ikke har kontroll over hva man gjør og blir sløv. Dette er noe andre mennesker kan se sitt snitt til å utnytte, forteller han.

Konsekvenser av røyking i ung alder

På politistasjonen forteller Håvard Berge meg om hvor alvorlige konsekvensene av røyking kan bli.

– Det vi ser i flere tilfeller er at gleden med livet er borte hos ungdommen, og derfor supplerer de med narkotika. Mange av ungdommene jeg møter forteller at de røyker for mye, noe som får konsekvenser for utdanning og sitt sosiale liv.

Berge utdyper:

– Ungdom opplever gjerne et større behov for rus. Det som er problematisk med det er at hjernen ikke er ferdig utviklet før man er 25 år. Derfor kan hjernen ta skade av røykingen. Nå ser vi også at utviklingen har gjort at gutter og jenter starter samtidig. Forskjellen ligger i at jenter oftere klarer å slutte grunnet ansvarsfølelsen og morsfølelsen de har. I de alvorligste tilfellene vi får inn er det som regel gutter som er rammet, avslutter Berge.

Les hva ungdommen selv mener om utbredelsen av hasj i Kristiansand

Hasj er helseskadelig

Anne-Randi Hanssen, som jobber i Hasjavvenning Kristiansand, sitter på enda mer informasjon rundt hvorfor hasj er spesielt skadelig for unge.

Anne-Randi fra Hasjavvenning i Kristiansand

– Cannabis inneholder stoffet THC, som er fettløselig. I og med at hjernen inneholder mye fett, svekker hasj hjernens kognitive funksjoner. Spesielt for unge mennesker som ikke er ferdig med hjernens utvikling er det svært negativt og kan få konsekvenser, sier Hanssen.

Utvikling av psykisk sykdom øker også dersom man røyker, samt at de pårørende blir påvirket.

– I tillegg påvirkes immunforsvaret, lungene og hjerte og karsystemet. Gutter berøres ved svekkelse av sædkvalitet og testikler, samt at jenter påvirkes ved graviditet og skade på foster. Psykoseutvikling er også noe som er påvist, avslutter Hanssen.

 Normalisering

 Stevens romkamerat sitter plassert i stolen ved siden av ham. Heller ikke han ønsker å stå frem med navn, så vi kaller ham for Harald.

-Jeg ser ingen store ulemper med at mine romkamerater røyker. Så lenge de ikke prøver å presse det på meg, så gjør det meg ingenting. Hvorvidt de ønsker å røyke eller ikke får være deres sak, mener Harald.

Harald har prøvd hasj ved et tilfelle uten at det gav ham noe effekt. Han slenger seg på sin romkamerats uttalelser om at unge ikke bør bruke hasj. Det begrunnes med at hasj kan være en vei inn mot verre stoffer og tyngre miljø.

Inn i stuen i Kristiansand kommer nok en person, også han bor her. Han går under navnet Martin etter ønske om anonymitet. Jeg spør ham om hvilket forhold han har til narkotika.

– Jeg har røykt hasj siden jeg var 15. Kompisen min tilbød meg på en fest og jeg ble bitt av basillen. Vi utviklet etterhvert et miljø der vi samlet oss, spilte tv-spill og røykte. Alle i det miljøet aksepterte at vi røykte, samtidig som vennekretsen min ble utvidet, sier Martin.

Tilgangen er blitt større

Jeg har fått kontakt med en selger gjennom kollektivet jeg har besøkt og tar turen til Søm. Jeg blir møtt av en mannsperson i midten av tjueårene. Han inviterer meg inn i stuen hvor vi tar en prat om tilgjengeligheten på narkotika. Heller ikke dealeren ønsker å stå frem med navn, og vi omtaler ham derfor kun som dealer.

– Hasj er ikke vanskelig å få tak i. Det selges på offentlige plasser, og dersom man ønsker å få tak i, får man tak i. Til tider er det lettere å få tak i enn alkohol, spesielt som mindreårig, forteller dealeren.

Cannabis og hasj

Håvard Berge svarer følgende når han blir konfrontert med denne problemstillingen;

-Det er nok cannabis til alle til enhver tid, til alle som ønsker det. Før fantes det tørkeperioder hvor cannabis var vanskelig å oppdrive, men sånn er det ikke nå.

Dealeren forteller om sin prioritering når det gjelder salg:

– Det å ikke bli tatt er det viktigste for oss, og risikoen øker ved å selge til mindreårige. Det er irrelevant for meg om kjøperne er mindreårige. Jeg tenker først og fremst på pengene, og det synspunktet vet jeg at jeg deler med andre dealere.

Hasj er ikke farlig, mener dealeren, i motsetning til hva Hanssen fra Hasjavvenning har fortalt oss.

Dealerens uttalelser overrasker ikke Berge.

-Hasj er lettere å få tak i enn alkohol. Det er ingen butikkansatt som sjekker legitimasjon og dealeren vet at det selges med lav risiko. Mindreårige risikerer heller ingen straffeforfølgelse, noe som gjør det lettere å prøve å få tak i, forteller Berge.

Legaliseringsdebatten

Harald ser ikke på hasj som noe utelukkende negativt.

-Jeg vil gå så langt som å likestille hasj med alkohol. Den eneste forskjellen er at alkohol er lovlig, mens hasj fremdeles ikke er legalisert. Jeg tror ikke at en legalisering av hasj under kontrollerte former ville være negativt, forteller Harald.

Martin mener det er uproblematisk for ungdom å røyke, det er situasjonen de er i som bestemmer. For hans del var det uproblematisk i miljøet han befant seg i. Hans personlige mening er at avkriminalisering og legalisering under kontrollerte former er veien å gå.

Slik ser en ferdig tilbredt hasjrøyk ut

Dealeren deler synspunktet til Martin.

– Vi som liker hasj skjønner ikke hvorfor folk er så negative. Jeg er positiv til legalisering

medisinsk, men ikke full legalisering.

-Hvorfor ikke?

Det vil gjøre det lettere for ”kids” å begynne, noe jeg er skeptisk til. Jeg ønsker å ha det under kontrollerte former, men tviler på at det noen gang vil skje, avslutter dealeren.

Berge fra kommunen er svært skeptisk til full legalisering og frykter at antall røykere vil stige kraftig dersom det legaliseres.

-Vi er mest opptatt av å gi ut vår kunnskap, og er ikke så opptatt av å ta standpunkt til legalisering. Vi straffer ikke ungdommer for hasjbruk, men veileder dem. Skulle hasj derimot legaliseres antar vi at det vil bli en økning i antall folk som røyker. En konsekvens av legalisering vil potensielt gå utover de pårørende. I enkelte tilfeller ser vi familier som holder på å gå i oppløsning, sier Berge.

Forskjellen på cannabis og hasj

Cannabis (grønt):
  • Også kalt marihuana og pot
  • Plukket rett fra planten
  • Tørkes og trimmes
Hasj (brunt):
  • Samling av støvet fra planten
  • Inneholder høyest konsentrasjon av THC