Kilden for alle

Høsten 2011 skal Kristiansand sitt nye teater- og konserthus stå ferdig. Kilden skal være like tilgjengelig for amatører, som for store stjerner.

Allemannseie: Hovedbrukerne av Kilden var alle enige om bygget skal bli åpent for alle.
Bygg for fremtiden: Det var på bystyremøtet onsdag kveld at Opera Sør, Agder Teater, Kristiansand symfoniorkester og Dagliglig leder for Kilden la frem planene for bygget. Foto: Tonje Hellevig

Det er Opera Sør, Agder Teater og Kristiansand Symfoniorkester som skal være de tre hovedbrukerne av Kilden. Disse har allerede begynt å få et klart bilde av hvordan de vil bruke Kristiansands nye teater og konserthus, og de er veldig fornøyd med planene.

– Hadde jeg vært politiker i Kristiansand dag, ville jeg hatt et langvarig anfall av lykkestolthet. Det er de som har gitt oss muligheten til å få dette bygget, sier Ingrid Forthun, teatersjef i Agder Teater.

Genererer kraft

– Vi skal ikke gjøre som indianerne. De fikk en fryseboks, men glemte å sette inn stikkontakten, sier Bentein Baardson, administrerende direktør for Kilden Drift AS.

Selve bygningen til Kilden er like komplisert som Operaen i Oslo, men bare ikke i helt samme størrelse. Bygget har fått enorm oppmerksomhet. Det er arkitektonisk sett eksemplarisk i forhold til andre bygg som også blir bygget nå.

– Å ha et hus som dette genererer kraft! Vi skal ha så gode produksjoner at vi kan være på ”landslaget”, sier Fortun.

Baardson sier det skal skapes et kvalitetsinnhold på Kilden, for det ligger bygget til rette for.

Også for ungdommen

Folk skal kunne leve seg inn og delta.  De som arbeider med Kilden er i dialog med Universitetet i Agder og Vågsbygd videregående skole, for å gjøre bygget attraktivt også for den yngre garde.

– Ungdommen skal kunne laste ned program og bestille billetter fra mobiltelefonen sin. Vi skal også prøve å få innført egne ungdomskort, sier direktør for Kristiansand Symfoniorkester, Håkon Berge.

Akkurat nå jobbes det også for å løfte teknologien enda et hakk. Målet er at konserter og forestillinger skal kunne lastes ned i HD-kvalitet på tven, til kunder som har abonnement.  Slik at de kan få konsertopplevelsen også inn i egen stue.

Dørene åpne

Vi vil gi folk en ny opplevelse av hva opera kan være, sier Frøydis Emilie Lind, daglig leder for Opera Sør.

Det skal jobbes med å få en bred sjanger på forestillingene slik at alle skal kunne finne noe de liker. Kilden har også som mål å være et kompetansesenter innenfor kor og sang.

– Vi vil gjerne kunne løfte frem flere solister fra Sørlandet, sier Lind.

Kilden vil dyrke historien og egenarten på Sørlandet. Forthun sier de vil prøve å utfordre lokale forfattere til å skrive stykker, gjerne også dem som ikke er de mest kjente. I tilegg til de tre hovedbrukerne vil det være et sted hvor folk utenfra også kan få utfolde seg. Kilden skal være like tilgjengelig for lokale amatører som for verdenstjerner.

Kilden: Slik vil bygget til Kilden se ut. Foto: Tonje Hellevig
Kilden: Slik vil bygget se ut. Foto: Tonje Hellevig