Aldersgrense på Flax

Snart må du være 18 år for å bruke Norsk Tipping sine tjenester.

Flax for alle over 18 år. FOTO: Knut Magne Momrak
Flax for alle over 18 år. FOTO: Knut Magne Momrak

I dag kan alle uansett alder,  tippe, fylle ut en lottokupong, eller kjøpe seg ett Flax-lodd. Men fra begynnelsen av november trer det i kraft en ny lov som sier at alle må være over 18 år for å benytte seg av Norsk Tipping sine tjenester.

– Ja, det er en naturlig del av utviklingen hos oss at alle pengespill, som lotto, Flax-lodd og alle spill gjennom elektroniske kanaler vil bli satt opp til aldersgrensen 18 år. 98 prosent av spillerne våre har ikke problemer med spilleavhengighet, men de som får det opplever det gjerne i tidlig alder, forteller kommunikasjonssjef ved Norsk tipping, Magne Vikøren til Sørnett.

Tippeansvarlig ved Menybutikken på Grim i Kristiansand, Hilde Løyning, sier at de har stor pågang av unge i sin tippekiosk.

-Ja, det er mange innom i tippekiosken. De yngste kjøper som oftest Flax-Lodd, sier Løyning.

Løynes er for den nye loven. Foto: Knut Magne Momrak
Løyning er for den nye loven. Foto: Knut Magne Momrak

Hun tilføyer at det går mest av loddet Grise Flax, et lodd som koster 10 kroner, og avkastningen kan bli helt opp til 10 000 kroner. Hun opplever at mange får blod på tann når loddet gir gevinst, noe som fører til at de kjøper flere lodd for å nå de største gevinstene.

-Vi oppfordrer heller til å ta ut gevinsten, og bruke pengene på noe fornuftig, sier Løyning.

Positiv til den nye loven

-Jeg synes den nye loven er positiv. Tidligere var det ikke aldersgrense på spill som langoddsen. Det førte til at mange ble spilleavhengige. Jeg har selv barn, og ønsker ikke at de skal komme opp i slike situasjoner, forteller Løyning.

Ikke stort problem i Kristiansand

 Ivor Høy, ved avdelingen for rus- og avhengighetsbehandling på Sørlandet, har ikke registrert noen som sliter med spilleavhengighet på grunn av Flax-lodd, men han mener at man bør være på vakt.

-Det er samfunnet og foreldrenes ansvar å sørge for at barna ikke kommer inn i dette problemet. Flax-lodd er god underholdning, man får et kick som senere kan ende med kontrolltap. Derfor er det riktig at det blir innført aldersgrense på Flax-lodd, sier Høy.