– Trygghet kan ikke kjøpes tilbake for penger

Sterke historier fra vitner er blitt fortalt så langt i retten. Lederen i bedriftshelsetjenesten i Agder vitnet i retten i går.

FOTO: Thomas Grønvold
FOTO: Thomas Grønvold

Ransofrene fra Sparebanken Pluss fortalte gripende historier i Kristiansand tingrett tirsdag. Helt siden ranet har de ansatte hatt jevnlige samtaler med bedriftshelsetjenesten.

– Målet er at de skal tilbake til sin hverdag. De kan ofte reagere helt forskjellig på samme situasjon, men hver reaksjon er naturlig, fortalte vitne Beate Marianne Vikhals fra bedriftshelsetjenesten.

Flere ran

Vikhals har 13 års erfaring i bedriftshelsetjenesten og med ransofre, men mener det er veldig spesielt det som har skjedd i denne saken.

– De som er tiltalt i denne saken er veldig unge. Det har også vært flere ran enn vanlig dette året, forteller hun til Sørnett.

Ulik bakgrunn

De to ransofrene som var på jobb da ranet skjedde på Rona hadde helt forskjellig bakgrunn. Den ene har arbeidet der som sommervikar, mens den andre har 23 års erfaring fra banken og har opplevd ran tidligere der.

– Men det er ikke sånn at man blir herda av flere ran, forteller Vikhals til Kristiansand tingrett.

Bistandsadvokat for ofrene, Gisle A. Johnson, kunne fortelle at klientene har gitt mye i dag.

– Det er tydelig at situasjonen har satt sine spor, sier han i pausen.

Ufrivillig involvert

Konsekvensene og ettervirkningen varierer, men Vikhals synes det er fryktelig å tenke på hvordan ofrene blir ufrivillig dratt inn dette.

– Hvis de som ranet hadde tenkt på ofrene som ble utsatt for dette, ville de tenkt seg om en gang til. De kan ikke kjøpe tilbake tryggheten sin, avslutter hun i retten.

I dag forsetter rettsaken med prosedyre. Følg rettsaken direkte her på Sørnett.