Dansefilm i ny innpakning

Men uten å lykkes. Filmen har et greit plot, for all del, men jeg synes ikke at filmen lever opp til det jeg har hørt og lest om den på forhånd.

FOTO: Filmweb
FOTO: Filmweb

Historien er klassisk. En vakker, uskyldig ballerina (Natalie Portman) som lever og ånder for dans får hovedrollen i en oppsetning. I dette tilfellet får hun hovedrollen i Svanesjøen. Men dette er ikke en typisk dansefilm hvor ballerinaen finner sin drømmemann gjennom dansen og lever lykkelig alle sine dager. Black Swan en mørk og dyster psykologisk thriller. Vi får et innblikk i Ninas verden hvor vi får se hva som foregår inni hodet hennes, i prosessen frem til oppsetningen av Svanesjøen.

Svanesjøen trenger en danser som både kan spille den hvite uskyldige svanen, og en som kan spille den sorte, ukontrollerte og mørke svanen.

En nykommer fra San Fransisco blir Ninas rival, nemlig Lily (Mila Kunis). Lily er ikke som de andre jentene på New Yorks Balletkompani, og hun er alt Nina ikke er. Hun følger ingen regler, hun er vulgær, hun fester og spiser hamburgere.

De to rivalene utvikler et merkelig vennskap hvor sjalusi står sentralt. Nina er selvsagt perfekt for den hvite svanen, mens Lily har alt den sorte svanen trenger. Når oppsetningen nærmer seg, blir Nina mindre og mindre lik seg selv, og det mørke truer med å ta over hele hennes person.  

Black Swan er definitivt en ny vri på en dansefilm, og den kunne ha vært mye bedre, hadde den bare fokusert mer på å få frem selve historien. Om en liker kvalmende blod- og vulgære sex-scener, er filmen fantastisk. Det er det den lever på. Ellers er filmen nokså kjedelig, i og med at den ikke lykkes i å få frem den gode historien. Det er tross alt en psykologisk thriller, og da forventer en et høyt spenningsnivå..

Om jeg skal trekke frem noe positivt med denne filmen, er det at jeg fikk et nytt innblikk i hvordan mange dansere kan ha det. De lever kun for dans, og har et enormt press på å være perfekt. Ellers er skuespillerprestasjonene fra Natalie Portman imponerende. Hun klarer både å sette seg inn i den psykisk krevende rollen til Nina og å danse feilfritt.

Darren Aronofsky er regissøren som står bak Black Swan. Han begynte å tenke på plottet for femten år siden, og nå som filmen er realisert, er Black Swan hans første psykologiske thriller. Tidligere filmer han har regissert er The Wrestler, The Fountain, Requiem for a dream og Pi.

Terningkast: 3