Økonomisk uforsvarlig

Siden hjertestans blant toppidrettsutøverene forekommer svært sjelden er Kommuneoverlege i Kristiansand, Vegard Vige, uenig i at alle klubber trenger hjertestarter.

HJERTESTARTER: Det diskuteres om en slik maskin vil bli tilgjengelig i alle klubber. FOTO: rodekorsforstehjelp.no
HJERTESTARTER: Det diskuteres om en slik maskin vil bli tilgjengelig i alle klubber. FOTO: rodekorsforstehjelp.no

Bergens Tidende og Fvn.no skrev i går at Carl-Erik Torp ber om hjertestartere på alle nivåer.

– Det er mye større risiko for at en person kjøpesenter ser jeg på som en mye større sannsynlighet enn hos en veltrent idrettsutøver. Økonomisk vil det være mer forsvarlig  å satse på andre helse- tilltak enn å plassere en hjertestarter i alle kriker og kroker i Kongeriket Norge, sier Vige til Sørnett.no.

Etter at Torp lurte døden på Fosshaugane Campus i Tippeliga-møtet mellom Sogndal og Brann, har oppmerksomheten rundt tilgjengeligheten til hjertestartere økt betraktelig.

I NFF diskuteres det om hjertestartere skal gjøres tilgjengelig i alle klubber og idrettslag på alle nivåer.

– En utfordring her er at disse maskinene koster en del penger, sier breddesjef i NFF, Alf Hansen til bt.no.

Overlegen mener sikring av ambulanse-forholdene, bedre akutte medisiner og opplæring i munn-til-munn metoden er mer pressende.  Om de 2000 klubbene i Norge skal få tildelt en hjertestarter vil regningen komme på rundt 50. millioner kroner.

– Sist gang jeg hørte om en fotballspiller som opplevde hjertestans på fotballbanen, var det Ståle Solbakken, og det er nå ti år siden. Det sier seg selv at de kronene kan brukes bedre i andre instanser, avslutter Vige.