Korsang og gripende historier

Aldri har så mange vært med på å markere Verdensdagen for psykisk helse i Kristiansand. Team Thom stjal halve showet, men det ble også plass til mange gripende historier.

Team Thom lokket mange til Domkirken mandag kveld. Foto: Lina Trondskog
Team Thom lokket mange til Domkirken mandag kveld. Foto: Lina Trondskog
Roald Hodne Larsen leste dikt akkompagnert av Øyvind brenne på flygel. Foto: Lina Trondskog
Roald Hodne Larsen leste dikt akkompagnert av Øyvind brenne på flygel. Foto: Lina Trondskog

På skjemaet sto både diktlesning, korsang og dyrkjøpte livserfaringer. Roald Hodne Larsen leste dikt, akkompagnert av Øyvind Brenne på flygel.

Med strofer som: “Jeg ser et lys, det er ett håp der fremme”, var det tydelig at det var psykisk helse som var i fokus. Coach May Ruud Tennebø fulgte opp med sin historie om hvordan det var å vokse opp med en mor med bipolar lidelse. Hun fortalte om selvmordsforsøk og spiseforstyrrelser, men også om hvor bra hun har det den dag i dag, til tross for mye bagasje.

Nå må du skjerpe deg, pappa

Einar Helgen fortalte sin historie om hvordan det var å være på kjøret, som han selv kalte det. Han ville fortelle om hvordan han hadde vært, men mest av alt om hvordan han ikke ville være.

– Jeg mestret ikke livet og begynte og ruse meg. En dag kom datteren min til meg og sa at nok var nok, nå må du skjerpe deg, pappa. Da var ikke rusen god lenger. Den ene mila hjemmefra og til Sørlandet sykehus tok meg to og et halvt år, men når jeg kom dit lærte jeg meg at avhengighet var en sykdom, og ikke en svakhet. Jeg hadde tidligere prøvd å gå på møter i et anonymt fellesskap, men jeg syntes alle der var idioter. Jeg forsøkt igjen senere, og innså at idioten, det var meg det.

Sosial angst dominerte også hverdagen til Helgen, fortalte han til en fullsatt domkirke.

Einar Helgen fremførte Hurt av Johnny Cash. Foto: Lina Trondskog
Einar Helgen fremførte Hurt av Johnny Cash. Foto: Lina TrondskogÅ prate foran mer enn 4-5 mennesker var helt uaktuelt. Men jeg står her i dag, foran 600 mennesker. For fem år siden var jeg verdiløs, men nå er jeg verdifull, like verdifull som hver og en av dere som sitter her i dag.

Før Helgen avsluttet med sangen Hurt av Johnny Cash , som han mente var et godt bilde på hvem han en gang var, sendte han en oppriktig hilsen til alle oppmøtte;

– Jeg håper hver eneste en av dere får lyst til å ta vare på dere sjøl.

Sorgen ble til bok

Jesper Mathisen besøkte Domkirke for første gang siden farens begravelse. Dagen faren døde beskrev han som den verste dagen i hans liv. Foto: Lina Trondskog
Jesper Mathisen besøkte Domkirke for første gang siden farens begravelse. Dagen faren døde beskrev han som den verste dagen i hans liv. Foto: Lina Trondskog

Jesper Mathisen, sønnen til tidligere Start trener, Svein Mathisen, besøkte Domkirken for første gang siden farens begravelse.

– Sist jeg var her lå pappa i en kiste rett bak meg her, det var definitivt ikke den beste dagen i mitt liv.

Fotballspilleren fortalte hele historien, fra den dagen han fikk en telefon fra moren om at faren hadde fått noen dårlige prøveresultater og frem til i dag.  Det var en gripende fortelling, og hos mange rant tårene åpenlyst.

Mathisen kommer ut med en bok om sorgen i slutten av november.

– Etter jeg kom hjem fra pappas begravelse klarte jeg ikke å prate lenger. Det jeg derimot klarte var å skrive. Jeg satt på gutterommet hjemme hos mamma og skrev og skrev.  På den måten kunne jeg tenke på noe annet, og ta frem de vonde følelsene når jeg var klar for å sette meg ned å skrive mer.

Historien til Mathisen var også ispedd en god del humor. Han avsluttet med å si at Start tidligere har trodd at de har vært Sørlandets stolthet, men etter Team Thoms store suksess er de nok ikke det lenger.

Stående applaus til Team Thom

Konferansier Karl Erik Karlsen spøkte om at de fleste nok hadde kommet for å se Team Thom, noe som så ut til å stemme med tanke på publikums entusiasme når de entret scenen. Koret fremførte til sammen 14 låter og avsluttet til trampeklapp.