Trives med pappaperm og søknadsmølla

Nå er Knut Tørum, ekstrener i Start, en vanlig jobbsøker i pappaperm, med den ene hånden på laptopen og den andre på stellebordet.

Avslappet tilværelse: Tørum trives godt som familiemann og vanlig jobbsøker. Foto:Petter Bjerkholt
Avslappet tilværelse: Knut Tørum trives godt som familiemann og vanlig jobbsøker. Foto:Petter Bjerkholt

-Nå i høst har jeg pappaperm og det har jeg aldri tatt ut før. Det har vært en flott tid men den har vart lenge nok nå. Mens jeg er hjemme med familien søker jeg på jobber. I tillegg holder jeg en del foredrag om ledelse, trenerjobben, prestasjonsmestring under press og verdier i idretten angående fair play. Jeg føler nå at jobbsøkingsprosessen er veldig uvant for meg fordi trenerjobber får man ofte gjennom navnet og ryktet sitt, sier han.
Dette er tydeligvis uvant for Tørum, fordi trenerjobber i tippeligaen trenger man ikke søke på. De får man ofte gjennom bekjente eller agenter.
– Jeg har ikke søkt en jobb siden videregående skole. Og nå søker jeg lederjobber som er relatert til idrett. Man vil markedsføre seg selv på best mulig måte-men skal man være avventende i prosessen eller mer pågående? Det er ikke lett å vite. Jeg er også spent på hvordan andre bransjer ser på meg, sier han.

Lokal ildsjel

Du har sett han på tv, stående på sidelinjen med solen blendende i fjeset eller regnet sildrende nedover hodet. Du har sett han skuffet, rasende, dirigerende eller en sjelden gang ekstatisk av glede når Start har gjort det bra. Nå har han en litt annen rolle i forhold til sitt glødende engasjement i lokalmiljøet på Gimlekollen.


-Den viktigste motivasjonen for å bidra er at jeg vil ha en god og aktiv hverdag for ungene mine, sier han. Han trekker frem at det er viktig at døtrene Thea (8 år),Helena (4 år) og Maria (10 mnd) skal vite at de har en engasjert far og ikke bare en Starttrener. Han forteller videre at dette har vært viktig fordi familien gjennom sine sosiale relasjoner, har fått negative reaksjoner når Start gjorde det dårlig. Kona Inger Helen er trener for jentelaget Gimletroll, mens Knut er assistenttrener av og til. Sammen med mange andre foreldre har Knut vært særdeles aktiv i å tilrettelegge for økt fysisk aktivitet for ungene på Prestheia skole, der Thea og Helena går. Det har medført til at det er mange unge jenter som nå spiller fotball regelmessig.

Ungenes premisser viktige

Er det turtvang for ungene?
Tørum lener seg litt tilbake i sofaen og tenker seg om.

-Jeg opplever at ungene som regel er positive til å komme seg ut på tur, selv om de enkelte ganger kan være litt trasige.
Om vinteren er vi mye ute på ski eller skøyter. Er det dårlig vær så er lekeland i Vågsbygd et populært tiltak. Vi er opptatt av aktiviteter på ungenes premisser, sier han.

Knut Tørum hadde en flott oppvekst på Sotra litt utenfor Bergen. Der brukte han mye tid på sjøen, både i båt og med vindsurfing. Denne båtaktviteten har han fortsatt med sammen med Inger Helen og døtrene.

-Vi har en 21 fots daycruiser som vi reiser rundt med i Kristiansandsskjærgården, enten for å slå opp telt på en øy, overnatte i båten eller bruke den til vannsportaktiviteter.

Når ungene ikke er ute på en eller annen aktivitet sitter de gjerne nede i den smakfullt innredede kjellerstuen, der de spiller Wii. Her blir også far forvist når han vil se fotball og det kolliderer med behovet til ungene og Inger Helen.

Tørum forteller engasjert om hans positive syn på spillkonsollen Wii som ungene benytter seg av.

-Det er veldig positivt at det på denne spillkonsollen, ikke bare skal trykkes passivt på en kontroll. På flere spill til Wii, blant annet tennis og dansespill er man veldig aktiv mens man spiller. De hopper og spretter foran tv-skjermen. Ja, det er nesten rene gymtimen, sier han entusiastisk.

Ingen 40års-krise

To måneder etter han sa opp i Start fylte Knut 40 år. Men han fremholder at han ikke er kommet ut i noen 40års-krise.

-Jeg har ikke begynt med ekstremtrimming nei. Jeg har ikke syklet Kristiansand-Hovden eller deltatt i Birken. Men jeg innser at jeg må passe på at jeg ikke blir for lat med hensyn til trening eller for høyt matinntak, sier han.

Når han var 18 år fryktet han 35-40 årsalderen.

-På det stadiet i livet syntes jeg det var gammelt. Samtidig v

Fakta Knut Tørum

Fødselsdato: 16.08.71

Oppvokst: i Bergen, i åtteårsalderen flyttet familien til Sotra, en øy utenfor Bergen.

Utdannelse:

Trenerstudiet, pedagogikk og idrettspsykologi på Norges Idrettshøyskole, samt alle trenerkursene i Fotballforbundets regi.

Yrkeskarriere: Tidligere fotballtrener i Stabæk, Moss, Rosenborg og Start.

Lesestoff:
Mest spenningsbøker. Ken Follett, Jo Nesbø, Gunnar Staalesen. Faglige bøker: Coaching, gruppepsykologi, ledelse.

Musikk:
Guns and roses, Åge Aleksandersen, Dumdum boys. Entusiastisk bruker av Spotify og Itunes.

Film:
Bred smak. Liker godt nye norske og svenske filmer.

ar jeg bevisst på at det var viktig å etablere seg med en god kone og unger før jeg var 35. Så nå føler jeg meg egentlig veldig priviligert, sier han.

Tørum har fortsatt følelser for Start.

-Det blir til at man følger tett de klubbene en har jobbet i. Jeg unner dem å holde seg i tippeligaen nå som de hadde et såpass godt løft mot Brann, men samtidig føler jeg at om de skulle rykke ned er det også fortjent, avslutter han.