Panter seg ut i arbeidslivet

Silje har drevet med narkotika siden hun var 12 år gammel. I en alder av 17 ble hun sprøytenarkoman. Nå panter hun flasker for å komme seg ut i arbeidslivet.

– Vi møttes gjennom rehabilitering, sier Silje og ser bort på kjæresten Martin.

De har begge vært sprøytenarkomane i flere år. Nå går de på Legemiddelassistert Rehabilitering, og håper på å snart være helt rusfrie. Når Sørnett møter dem sitter de i kantinen på Universitetet i Agder.

– Problemet når man har vært narkoman i mange år, det er at man ikke har noe å falle tilbake på. Nå har vi en jobb, noe meningsfylt å fylle hverdagen med, forteller Martin.

Martin og Silje samarbeider om å organisere de mange panteflaskene i tilhengeren. Snart skal de til Ica Maxi og pante. (Foto: Linn Johansen)
Martin og Silje samarbeider om å organisere de mange panteflaskene i tilhengeren. Snart skal de til Ica Maxi og pante. (Foto: Linn Johansen)

Hjelper rusmisbrukere

Panterne er et prosjekt som for bare ni måneder siden ble startet opp i Trondheim. Målet er å hjelpe rusmisbrukere ut i arbeidslivet.

– I syv måneder har vi gått fra dør til og samlet panteflasker, forteller Silje.

Både hun og Martin har skrevet under på arbeidskontrakt, de har ID-kort og arbeidsuniform. Og det er ikke lov å komme ruset på jobb.

– Hittil har folk vært veldig positive. De støtter en god sak, og nå er Panterne blitt et abbonementstilbud. Folk betaler 50 kroner i måneden, og vi henter både pant, glass og metallemballasje, sier prosjektleder Chris Klemmetvold.

På turné

Nå har han tatt med seg de to ansatte, og sammen reiser de på Norgesturné for å samle mest mulig pant. Målet er å samle inn 100 000 kroner, slik at prosjektet får en mer stabil økonomi. Når det står stødig, vil Panterne utvides til andre deler av landet.

– Vi vil hjelpe så mange som mulig, og kanskje hvis Silje og Martin kommer seg helt ut av avhengigheten, så kan de overta hele driften i Trondheim. Da kan jeg starte det opp andre steder, sier Klemmetvold.

Både Silje og Martin ser opp når han sier det.

– Det er det som er så flott med Panterne. Vi blir ikke behandlet som veldedighetsprosjekter, men som en nyttig ressurs på lik linje som de frivillige, sier Silje.

– Det står det stor respekt av, sier hun og smiler til Klemmetvold.

Det blir lange arbeidsdager for Silje, Martin og Klemmetvold. På bare ni dager går panteturneen fra Oslo, via Sørlandet og til Trondheim. (Foto: Linn Johansen)
Det blir lange arbeidsdager for Silje, Martin og Klemmetvold. På bare ni dager går panteturneen fra Oslo, via Sørlandet og til Trondheim. (Foto: Linn Johansen)

Vanskelig å få jobb

– Jeg har en veldig lang CV, men bare positive arbeidsattester. Likevel tørr ikke vanlige arbeidsgivere å ansette meg, fordi jeg er rusavhengig, forteller Silje.

Martin er utdannet murer, en utdannelse han tok mens han var narkoman. Han sliter også med å få seg jobb.

– Med Panterne har vi noe å fylle dagene med. Noe meningsfyllt. Det er viktig når man er i en rehabiliteringsprosess, påpeker Martin.

Etter rehabilitering opplever de begge en tung overgang tilbake til hverdagen.

– Det er så lett med tilbakefall når man ikke har noe å gjøre. Problemet er bare at ingen vil ansette rusmisbrukere som er i rehabiliteringsfasen, sier Martin.

Gjennom Panterne har de nå en meningsfyllt hverdag. De går fra dør til dør og utfører abbonementstjenester. Og overskuddet – det går til noe de selv opplever som positivt.

– Én dag i uken skal vi arrangere drømmedagen, hvor rusmisbrukerne selv bestemmer hva vi skal gjøre. Et sosialt tilbud, slik at hverdagen gir enda mer mening, sier Klemmetvold.

Silje og Martin har i syv måneder gått fra dør til dør i Trondheim og samlet pant.

– Noen har vært skeptiske til å få narkomane hjem til seg, men dette er ordentlig organisert. De får ikke være ruset på jobb. De har arbeidskontrakt, uniform, ID-kort og de gjør et seriøst arbeid som folk setter pris på. Og det er miljøvennlig, sier Klemmetvold.