Ja, vi elsker… eksamen?

På IB-linja på Gimle videregående skole må elevene feire Norges nasjonaldag, 17. mai, med eksamen. Det fører til at klassen føler seg utelatt.

Forklarer: Solveig Mujkic forklarer hvordan eksamen på 17. mai påvirker hennes klasse
Forklarer: Solveig Mujkic (18) forklarer hvordan eksamen på 17. mai påvirker hennes klasse. Foto: Sindre Lindstrøm Andersen

IB-linja er en egen linje på videregående skoler. Den er på engelsk for å gjøre det lettere for elever å komme inn på studier i utlandet. Eksamensdatoene er felles for alle IB-linjer i alle land innenfor en sone. Dette fører til at eksamen lander på 17. mai.

Føler seg utelatt
– Det er veldig trist, vi blir på en måte utelatt også blir det en stor splittelse mellom vår klasse og de andre allmennklassene, forteller Solveig Mujkic (18), mens medelevene nikker anerkjennende. Videre sier hun at siden de andre sisteårselevene får en vanlig russefeiring, mens IB-elevene må belage seg på eksamenspugging, at det fører til et stort sprik mellom klassene.

Ikke enig
Tor Arne Mjølund, mattelærer for IB-elevene, er ikke enig med Solveig. Selv om det blir vanskelig å være russ sammen med andre medelever, har de likevel ikke grunn til å føle seg ekskludert, mener Mjølund.
– De har hele resten av året til å inkludere seg med de andre klassene. Det er jo bare en liten periode de går glipp av, forteller han.

En annen som ikke synes det er ille å gå glipp av nasjonaldagen, er Henriette Eide (19). Hun mener 17. mai er oppskrytt.

– Jeg var russ i fjor og dermed har jeg feira meg ferdig, forteller hun. Eide prøver å berolige klassen med at de ikke går glipp av så mye.
– Det er jo bare mai vi går glipp av, vi kan jo dra på kroer før det, sier hun.

Blir ingen endringer
Leder for Elevorganisasjonen, Anders Borud, forteller at det ikke kommer til å bli endringer på dette i nærmeste fremtid.
– Det settes felles datoer for eksamen i alle land, og oppgavene er like. Derfor må det bli eksamen på den datoen, forteller han.

Ikke enig: Henriette Eide (19) mener 17. mai er oppskrytt og at IB-elevene ikke går glipp av noe. Foto: Sindre Lindstrøm Andersen
Ikke enig: Henriette Eide (19) mener 17. mai er oppskrytt og at IB-elevene ikke går glipp av noe. Foto: Sindre Lindstrøm Andersen

International Baccalaureate

  • IB står for International Baccalaureate.
  • Tre forskjellige undervisningsprogrammer.
  • Grunnlagt i 1968
  • Anerkjent på grunn av høyere standard i undervisningen.