Store utfordringer

En av fire løslatte havner i følge en rapport fra SSB bak murene igjen. Det er spesielt vinningskriminelle og rusmisbrukere som er gjengangere. Men Way Back er et tiltak som skal være med på å forhindre dette.

Det er sjelden lett å tilpasse seg livet utenfor murene. Foto: Wikimedia
Det er sjelden lett å tilpasse seg livet utenfor murene. Foto: Wikimedia

– Tenk å gå ut av fengselet med kun en pose med klær, 50 kroner i lomma og ingen steder å dra. Det er klart man da går tilbake til det miljøet man hadde venner i før man satt inne, forklarer Otto Pedersen.

Han snakker av erfaring når det gjelder fengselsopphold. For han har selv vært ut og inn i løpet av livet, men klarte til slutt å komme seg ut av den onde sirkelen og er i dag fadder i organisasjonen Way Back, som skal hjelpe innsatte og løslatte som er motivert, til å få orden på livet.

– Hvis man kan få støtte fra en person som har vært gjennom det samme tidligere, er det med på å gjøre tilvenningen mye enklere. Da har man en å forholde seg til som har vært gjennom akkurat det samme. Du ser at det faktisk er lys i enden av tunellen.

Målsetting

«Way Back Kristiansand og fadderne skal hjelpe de som kommer ut av fengselet til å få en lettere overgang til samfunnet slik at de blir samfunnsnyttige borgere», står det svart på hvitt i informasjonsbrosjyren deres. Og Oddleif Rønning, leder for Way Back i Kristiansand er opptatt av motivasjon når man starter arbeidet med en innsatt.

– Vi har et krav om at de som skal være medlemmer må være rusfrie, og gjennom samtale viser at de virkelig er interessert i å starte på nytt. Hvis de ikke er det vet vi av erfaring at de ikke kommer til å klare det.

Jobb en nøkkelfaktor

Rapporten viser at de som får seg jobb etter soning har 63 prosent lavere sjanse for tilbakefall enn de som ikke har fast arbeid. Det er utrolig viktig for selvfølelsen mener Otto Pedersen. Men det er ikke alltid like lettå få til.

– Det er mange fordommer der ute. Ofte vil ikke arbeidsgivere en gang vurdere en som har sittet inne. Derfor kan det være veldig vanskelig å komme tilbake i arbeidslivet. Men jeg var så heldig å få sjansen hos en maler som kun var opptatt av fremtiden min og den jobben jeg skulle gjøre.