Slitsomt å være torvhandler

Selgerne på Torvet i Kristiansand blir flyttet rundt nærmest daglig. - Det blir for mye ekstra jobb, sier torghandler Kåre Næsse.

Misfornøyd: Kåre Næsse håper på en avtale som innebærer en fast plass. Foto: Kjetil Nygaard
Misfornøyd: Kåre Næsse håper på en avtale som innebærer en fast plass. Foto: Kjetil Nygaard

Torvhandlerne i Kristiansand har fast avtale om å stå på Torvet. De har derimot ikke fastsatt noe bestemt sted, og derfor må de stadig flytte på vognen på grunn av arrangementer og diverse.

– Det blir veldig dyrt å flytte vognen. Jeg har frys og kjøleskap som kan velte, så alt det må pakkes ned. Cirka to timer må jeg nok beregne på å flytte vognen. I tillegg trenger jeg bil, og parkering i byen hele dagen er dyrt, sier Kåre Næsse.

Han selger lefser og potetkaker i sin vogn. Næsse mener at det er restaurantene som presser på for å oppnå et rent torv, uten de tradisjonsrike bodene.

– Det er konserter her en gang i uken i juni, juli og august. Før disse arrangementene må vi flytte. Det må vi akseptere. Men ellers så må vi få stå nederst på Torvet. All handel foregår i Markensgate, og den passerer oss naturlig når vi står her. Da får vi flere som prøver seg på ei lefse, og dermed flere faste kunder, sier Næsset.

Saken skal diskuteres som en interpellasjon i kveldens bystyremøte. Det er Odd A. Salvesen i Pensjonistpartiet som skal ta opp saken.

– Torvhandlerne blir flyttet fra dag til dag, og vet ikke hvor de skal stå neste dag. Jeg er sikker på at størstedelen av Kristiansands innbyggere ønsker vognene der, og setter pris på livet det skaper på Torvet. Derfor mener jeg det må lages en plan for seks eller tolv måneder. Disse torvhandlerne blir behandlet veldig dårlig av Kristiansand kommune, sier Salvesen.

Sørnett følger saken videre i bystyret.