Positivt med betalingsløsning for nettaviser

Fædrelandsvennens betalingsløsning på nettavisen har startet bra. Jeg mener betalingsløsninger er fremtiden for nettavisene i landet vårt.

Fædrelandsvennen har nå hatt den nye løsningen med betaling på nettavisen sin i et halvt år. Det har ifølge nyhetsredaktør Christian Stavik vært en opptur. De fleste forventet at FVN ville få færre abonnenter når brukeren måtte betale for å lese nyhetssakene på nettet. Abonnementstallene har derimot økt for FVN, noe som er første gang siden 90-tallet for Fædrelandsvennen. Dette har overrasket mange av skeptikerne. Jeg er ikke overrasket.

Fædrelandsvennen står i en veldig heldig posisjon i forhold til mange andre regionsaviser. Jeg mener de har ingen reell konkurrent og folk på Sørlandet nærmest er avhengig av FVN for å kunne holde seg oppdatert på hva som skjer i regionen. Selv om mange lesere av FVN har vært svært negative til betalingsløsningen og valgt å boikotte FVN. FVN måtte ha døgnvakter på sine kommentarsider på sosiale medier for å svare på negative tilbakemeldinger fra lesere og tidligere lesere, ifølge Stavik.

Den siste tiden har det kommet meldinger om kutt av årsverk i mediehus rundt om i landet, blant annet i Schibsted-avisene, som FVN. Håpet er at en betalingsløsning på nettet kan gi såpass stor suksess at det kan gi avisene nytt liv. Jeg mener det er bra at Schibsted og FVN forsøker en betalingsløsning. Med opplagstallene på papiravisene i en nedadgående kurve og spådommen om papiravisens død innen 2017, er de positive tallene i FVN positivt for hele avisnæringen. Det gir et snev av håp for fremtiden.

En betalingsløsning for nettavisene er en ny og spennende tankegang fra mediebransjen. Fortsetter suksessen med betalingsmuren på nett tror jeg flere mediehus vil følge etter. Fædrelandsvennen står i en veldig bra posisjon i forhold til mange andre regionsaviser. Jeg mener de har ingen reell konkurrent og at folk på Sørlandet nærmest er avhengig av FVN for å kunne holde seg oppdatert på hva som skjer i regionen. I Stavanger-regionen for eksempel, finnes det en A- og B-avis, Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis. Starter den ene avisen med en betalingsmur på nett – kan den risikerer at abonnentene går over til konkurrenten.

Jeg mener ideen om betalingsløsning likevel er bra og den er meget bra at den blir testet ut. At FVNs resultater er oppløftende betyr nok at flere vi prøve ut en lignende løsning. Jeg håper at disse forsøkene blir vellykket. Mediehusene har blitt kommersielle, som det meste andre i samfunnet og da er det nødvendig at mediehusene tjener penger. Derfor er nettet er fremtiden for mediehusene. Folk leser mer og mer på nettet, spesielt mobilen er et medium som øker kraftig for tiden. Nettet er fremtiden!