Enter the ad code for 468x60 ad spot

Går sterkt innpå elevene

Av Stine Elise Jølsett Send e-post til forfatteren - Publisert: 9. oktober, 2012

Elever i klasse 8C på Havlimyra skole syns antimobbe-filmen «Et rom uten utsikt» var sterk og tror den kommer til å hjelpe i kampen mot mobbing.

  

REAGERER: Elevene reagerer på den sterke filmen om mobbing. FOTO: Stine Elise Jølsett

REAGERER: Elevene reagerer på den sterke filmen om mobbing. FOTO: Stine Elise Jølsett

Kortfilmen «Et rom uten utsikt» viser hvordan mobbeofferet opplever det å bli mobbet, i tillegg til å vise hvordan mobbingen påvirker offeret i tiden etterpå. Elever i klasse 8C på Havlimyra skole beskriver kortfilmen som grusom, ekkel og trist. Hovedhensikten med filmen er å opplyse elever om hvor alvorlig mobbing er.

- Filmen handler om Katrine som blir mobba. Hun skader seg selv og hører stemmer i hodet, forteller Ragna Marie Augland (12).

Augland forteller at hun syns filmen var veldig ekkel, siden den viser så tydelig hvordan mobbingen oppleves fra offeret sin side. Medelevene Henriette Carlsen (12) og Oskar Mawdsley (12) er enige.

- Filmen var litt ekkel på begynnelsen, også var den trist. Jeg syns synd på jenta som ble mobbet, fordi hun skader seg selv, sier Henriette Carlsen.

Trodde den skulle være som de andre (?)

Oskar Mawdsley trodde filmen kom til å være som alle de andre mobbefilmene de har blitt vist tidligere.

- Jeg trodde den skulle være som de andre, men den filmen her var så sterk. Jeg tenkte at den egentlig ikke kom til å bli sterk, at ingen kom til å bry seg, og at den ikke skulle være noe skummel, forteller åttendeklassingen.

Etter å ha sett filmen er de tre medelevene enige med hverandre om at filmen kommer til å gjøre inntrykk på andre elever.

- Jeg tror dette er en film som kommer til å gjøre inntrykk på mange av mobberne, forteller Oskar kontant.

Jentene forteller at det som satte mest inntrykk på dem var at jenta hadde det så vondt med seg selv, på grunn av mobbingen.

- Det fikk meg til å tenke at man ikke bør mobbe, forteller Henriette Carlsen.

Tror filmen kan bidra

KAN BIDRA: Elevene tror "Et rom uten ansikt" kan være med på å bidra i kampen mot mobbing. FOTO: Stine Elise Jølsett

KAN BIDRA: Elevene tror “Et rom uten utsikt” kan være med på å bidra i kampen mot mobbing. FOTO: Stine Elise Jølsett

Elevene tror filmen kommer til å lage et stort inntrykk av hva mobbing kan utgjøre, og at filmen kommer til å bidra til mindre mobbing. Mawdsley tror det kommer til å bli mindre mobbing i skolegården.

- Jeg har lært at mobbing ikke er bra, og at man ser stor forskjell på når en person blir mobbet, og når en person ikke blir mobbet, forteller Oskar.

Medelevene har skjønt at man ikke skal mobbe, og at det kan plage en person resten av livet. Derfor vil de være med på å motvirke mobbing i skolegården.

- Det man kan gjøre for at det ikke skal være sånn i vår skolegård er å inkludere alle, og si ifra hvis du ser at noen blir mobbet. Selv om det ikke ser ille ut fra utsiden, kan det være ille for personen som blir mobbet, forteller Henriette.

Elevene vil gjerne anbefale at andre skoler viser denne filmen til elevene.

- Jeg syns fler burde se filmen, fordi den er veldig bra og sterk. Man ser at jenta har det vondt, forteller Ragna.

Mobbing er et stort problem

Oppvekstdirektøren i Kristiansand, Arild Rekve, forteller at mobbing er et stort problem, og det er noe kommunen tar veldig alvorlig.

- Vi jobber hardt for å få mobbing til å bli et så lite problem som overhodet mulig, siden det er en veldig alvorlig sak.

Videre sier han at de som blir utsatt for mobbing kan bli merket for resten av livet, og det er derfor tar de mobbingen veldig alvorlig.

Bruker film for å belyse

Kommunen har valgt å bruke «Et rom uten utsikt» for å belyse problemet med hvordan mobbing kan ramme den enkelte. Selv om de belyser problemet, gir ikke filmen alene gode nok resultater.

- Det er den langsiktige jobbingen med elevmiljøet som gir gode resultater. Filmen er et lite, men viktig og sterkt virkemiddel, forteller Rekve.

Kommunen er klar over at filmen er veldig sterk, men etter å ha diskutert det, ble de enige om å vise den til 12-åringene.

- Filmen er sterk, men lærerne forbereder elevene på forhånd, slik at de har en anelse om hva de kan vente, forteller oppvekstdirektøren.

«Et rom uten utsikt» skal bli vist for alle ungdomskolene i Kristiansand. Filmen er et virkemiddel i en langsiktig plan, til tross for at Kristiansand har lave mobbetall, i forhold til andre byer.

- Vi er veldig glad for t det jobbes hardt mot mobbing i Kristiansand, og vi er veldig glad for god tilbakemelding på kortfilmen, forteller Rekve.

 YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

 

 

Logg inn
Utgiver: NLA Høgskolen Mediehøgskolen Gimlekollen. Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand. Telefon: 38145000
Kontakt ansvarlig redaktør for mer informasjon

Utviklet av Edney Media & Design Kristiansand