– Føler meg uovervinnelig

Nybakt NM-mester i girevoy sport, Per Helge Fjørtoft, mener trening med kettlebells er en uvurderlig treningsform.

Det var en vanlig dag på jobben som fengselsbetjent for tre år siden at Per Helge Fjørtoft ble introdusert for det som i dag er en av hans store lidenskaper.

– Det var litt tilfeldig – hvis man kan kalle noe tilfeldig da. Det var en kollega i fengselet som visste at jeg holdt på en del med trening og han selv drev med kettlebells. Han spurte meg om jeg ville prøve, noe jeg sa ja til, forteller Fjørtoft.

Han ble forelsket i kettlebells umiddelbart.

– Jeg fikk den riktige følelsen med en gang. Jeg visste at dette var noe jeg vil drive på med videre, sier 32-åringen.

Siden har det bare ballet på seg.

Per Helge Fjørtoft i trening. Foto: Odd-Sølve I. Grannes

– Jeg begynte å ta noen kurs slik at jeg kunne bli instruktør. Jeg traff også en utøver i verdenstoppen fra Latvia, som jeg lærte mye av. Han inviterte meg med til en konkurranse i Latvia og det var etter den jeg bestemte meg for å satse på å konkurrere i girevoy sport, sier Fjørtoft, som flyttet til Kristiansand i 2005.

NM-mester
Etter at sunnmøringen startet med å konkurrere med kettlebells, har satsningen virkelig gitt resultater. I mai deltok han i sitt første verdensmesterskap i disiplinen long cycle – clean & jerk, der det er om å gjøre og greie så mange repetisjoner som mulig på ti minutter. Da endte han på fjerdeplass – seks repetisjoner bak en pallplass.

– Jeg hadde ikke forventet noe mer. Det gikk over all forventning, sier Fjørtoft.

Forrige helg var han både arrangør av og deltaker i tidenes første norgesmesterskap i girevoy sport som ble arrangert i Oslo. Der stakk han av med seieren i sin klasse.

– Jeg var ikke helt på topp prestasjonsmessig ettersom det var mye styr rundt arrangørrollen min, men det var utrolig gøy å både kunne arrangere og delta i det første NM, mener Fjørtoft.

-Føler du deg som en pioner innen girevoy sport i Norge?

– Ja, på en måte. Jeg og en annen har i hvert fall vært drivkraften til å ta sporten videre de siste årene, men det var to stykker for fire-fem år som begynte med kettlebells som også har vært viktig for sporten, sier Fjørtoft.

Allsidig trening
Som treningsform mener Per Helge Fjørtoft at trening med kettlebells gir han mye ellers i hverdagen også.

– Jeg driver med dette på grunn av det kettlebells faktisk gir meg. Det gir meg en allsidig og robust form og en god fysikk. Man får jevne egenskaper. Man får ikke noen ekstreme egenskaper, siden det ikke bare er styrke man trener – man må også trene utholdenhet. For eksempel får jeg et vanvittig trøkk når jeg går i skogen og når jeg staker på ski – til tider kan jeg føle meg uovervinnelig, forteller en inspirende Fjørtoft.

Girevoy sport krever heller ikke så ekstremt mye trening for å bli god og i tillegg er den en helsegevinst ved å drive med sporten mener den sterke sunnmøringen.

– Jeg har fem-seks treningsøkter i uka. De beste i verden trener rundt 600-800 timer i året. Før jeg begynte med kettlebells slet jeg litt med skader spesielt i ryggen. Etter at jeg startet med kettlebells har jeg ikke hatt noe skadeproblemer, avslutter Fjørtoft.

600 treningstimer i året tilsvarer 1,6 time per dag og cirka elleve timer i uka.

[poll id=»136″]