Vil sjekke slankeeffekt

To masterstudenter på UiA søker nå etter deltakere til et nytt kostholdsprosjekt som skal finne ut om endret kosthold i én måned kan gi ønsket vekttap.

Prosjektpiloter: Marcela Palma Andreassen og Cecilie Beinert vil teste om endret kosthold i én måned gjør deg slankere. (Foto: Paul André Sommerfeldt)

Med slagordet «Spis deg slank» vil masterstudentene Marcela Palma Andreassen og Cecilie Beinert undersøke om én måned med endret kosthold kan føre til vekttap.

Spesiell diett
– Dette er et nytt kostholdskonsept som vi vil teste om faktisk gir resultater. De som deltar vil bli delt inn i to ulike grupper, der den ene gruppen vil følge en helt spesiell diett. Den andre gruppa vil ha et ordinært kosthold, og resultatene skal deretter sammenlignes, forteller jentene. 

Spis deg slank  
  • Vitenskapelig studie på nytt kostholdsprosjekt ved UiA. Ledes av førsteamanuensis Nina Øverby og professor Elling Bere.
  • Søker deltakere mellom 18 og 65 år med BMI over 28 og generelt god helse.
  • Kostholdskonseptet består av detaljerte oppskrifter for 4 uker, og vil gjennomføres i november.
  • Interesserte kan ta kontakt med Cecilie (41643508), Marcela (99899648) eller e-post til prosjektslank2012@gmail.com
De går begge master i folkehelsevitenskap, og forsikrer om at slankedietten er helt trygg og vil innebære vanlig kost fra alle matgrupper.
– Dietten ligger innenfor anbefalingene fra helsemyndighetene, og vi kommer til å bruke helt vanlige råvarer, forteller Cecilie.

Tester effekt
Kriteriene for å delta på prosjektet er en BMI på over 25, at man er mellom 18 og 65 år, samt at man ikke er gravid eller bruker blodtrykksmedisiner. Jentene påpeker også at det er en fordel at man liker matlaging. Nå er studentene på jakt etter lokale deltakere til kostholdsprosjektet. Hovedmålet med prosjektet er å finne ut om den spesielle dietten gir de resultatene som det sies at den skal gi.
– Dersom det viser seg at den fungerer, vil det være et stort steg for folkehelsen. Men dietten krever både tid og vilje, poengterer Marcela.

Eget ansvar
Jentene er samstemte om at det viktigste er å ta ansvar for egen helse, og å unngå useriøse produkter og kampanjer på internett.
– Folk må bli litt mer kritiske, og ta initiativ selv. Det kan være vanskelig å vite hvem man skal stole på, men vårt beste råd er å følge helsemyndighetenes anbefalinger. Det kan også være lurt å kontakte en ernæringsfysiolog dersom man ønsker å gjøre noe med eget kosthold, avslutter masterstudentene.