Trubaduren fra Sokndal

Det var et umettelig og feststemt publikum som tok i mot Tønes og hans trio på «Hos Naboen» lørdag kveld.


Frank Tønnesen, med artistnavnet Tønes, ble tatt varmt i mot da han gjestet «Hos Naboen» under årets Dark Season-festival. Visesangeren fra Sokndal synger på bred dialekt, og konserten var en del av releaseturneen til hans syvende og siste album «Sån av salve»

Hverdagslyrikk
Konserten på «Hos Naboen» gav publikum både eldre og nytt materiale, og Tønes hadde med seg sitt faste og samspilte band. Erlend Aasland på banjo, tangent og vokal bidro spesielt til å løfte lydbildet. Konserten hadde fin veksling mellom feststemte låter og melodier som viste en mer nedtonet og melankolsk side av artisten.

TØNES

  • Norsk visesanger, gitarist og låtskriver fra Sokndal i Rogaland.
  • Gav ut sitt første album, "Rett te håves", i 1996. 
  • Har gitt ut totalt syv album og fire EP-er. 
  • Spilte på "Hos Naboen" under Dark Season. Publikum: Ca 90.
Det mest karakteristiske med Tønes er tekstene, som er så hverdagslige at det blir morsomt. For eksempel på «Sånn eg koga», der Tønes nærmest fremfører en monolog hentet fra sin egen kjøkkenhverdag. Tønes’ upretensiøse framtoning og gjenkjennbare sangtekster gjør ham utvilsomt til en publikumsfavoritt. Dialekten er til tider så bred at en del av låtmaterialet kan få et litt for lokalt nedslagsfelt, men de fleste låtene kan sies å ha en allmenn appell.

Godt håndverk
Jevnt over holder konserten bra trøkk, og Tønes fremstår som langt mer enn en bygdesanger. Melodiene er godt håndverk, og har instrumentale partier som virkelig får publikum til å lytte. Dette er visesang på et nivå som gjør Tønes fortjent til et langt større publikum enn blodfansen i Sokndal. Underveis i konserten tar han i mot sangønsker som ropes fra publikum, og han gir de frammøtte hele tre ekstranummer.

Innfridde
Tønes kunne tjent litt på å kommunisere enda bedre med publikum, og kanskje droppet å lukke øynene under hver melodi. Øyekontakten skal ikke undervurderes, selv om man kanskje kan skylde på konsentrasjon. Anmelderen savnet også litt mer bakgrunn for melodiene. Tønes fremsto som en mann med humor, så noen flere anekdoter mellom låtene hadde gjort seg. Dette til tross, publikum fikk god valuta for pengene og Tønes viste kvaliteter både som visesanger, låtskriver og humorist.