En bro, et fengsel og lange bakker

En by som er aller mest kjent for den store røde broen The Golden Gate Bridge, likevel har den så utrolig mye mer å tilby at man nesten glemmer den ikoniske broen. San Francisco er en by full av kulturelle opplevelser.

San Francisco. Foto: Trine Robstad

I tillegg til The Golden Gate Bridge har nok mange også hørt om San Francisco gjennom filmer og serier som handler om det nedlagte fengselet Alcatraz, om seriemorderen The Zodiac Killer som drepte flere mennesker på 60-70 – tallet og den koselige serien Full House.

Alcatraz er noe man nesten blir nødt til å oppleve hvis man reiser til San Francisco, og man bør bestille billetter i god tid da dette er veldig populært. Det er heller ikke uten grunn at denne øyen er så populær. Selve fengselet har en utrolig spennende audiotur hvor tidligere fanger og ansatte forteller om det som skjedde her. I tillegg til audioturen ble jeg selv svært opphengt i alle måkene som bor på denne øya. Ikke bare er de helt be

En av de mange lange bakkene og Alcatraz øyen i San Francisco. Foto: Trine Robstad

dårende, men de er med på å skape en slags mystisk stemning blant alle de gamle byggene.

Har man sett serien Full House har man nok også fått inntrykk av at byen har mange bakker. Dette er ikke bare i serien, men også på ordentlig. Byen er full av lange bakker noe som gjør det ekstra morsomt å kjøre de kjente trikkene i byen.  Selv syntes jeg at det nesten var et under at trikkene klarte å komme seg opp de vilt bratte bakkene.

Er sosiologi en interesse kan det være veldig spennende å besøke bydelene som China Town, Japan Town, den italienske delen osv.  Integrering er tydeligvis ikke særlig viktig her. I tillegg til vanlig gateskilter på engelsk er skiltene også på japansk i Japan Town.

Da San Francisco er svært populært blant homofile finnes det også en egen bydel kalt Castro som på en måte er den homofile bydelen. Castro har mange koselige kafeer så det er absolutt verdt en tur dit.

Blir storbylivet for bråkete finnes det ferjer som går over til det søte lille stedet kalt Sausalito. Det er også mulig og leie sykler og sykle til Sausalito, da får man også syklet over The Golden Gate Bridge. I høysesong som på sommeren er stedet fullstappet med turister, men likevel har stedet en viss sjarm. Reiser man på høsten er det mye roligere. Sausalito har flere søte kafeer og restauranter og ellers noen få butikker.  Dette er kanskje ikke stedet man tilbringer hele dagen, men det er absolutt koselig noen timer. Selv syntes jeg det var svært godt å komme unna bråket i byen.

Sjøløvene på Pier 39. Foto: Trine Robstad

Det eneste jeg personlig syntes er negativt med San Francisco er at det er ekstremt mange hjemløse mennesker. For en eller annen grunn trives de svært godt i San Francisco. Dette kan føles litt utrygt hvis man skulle komme til å havne i litt stusselige gater hvor mange av dem er rusa.  Holder man seg i områder som er nærme det kjente turistområdet Fisherman’s Wharf så ser man ikke så mye til nedsiden av San Francisco. Fisherman’s wharf ligger ved sjøen og har mange forskjellige fiskerestauranter og suvenirbutikker. Noe Fisherman’s wharf nok er aller mest kjent for er Pier 39. Her kan man se ville sjøløver ligge på flytebrygger og sole seg.

San Francisco er en by som kan anbefales til alle som ønsker en litt mer kulturell ferie.