Slik kommer du deg gjennom høsten

Føler du for å pakke deg inn i ulltepper, spise så mye sjokolade du bare orker og ikke gå ut i kulda? Ernæringsfysiolog advarer.

Mørket har inntatt Sørlandet, et kjent fenomen for denne årstiden er høstdepresjoner slik som nedstemthet og utmattelse. Det kan være både tøft og utfordrende, men du er mest sannsynlig ikke alene. Sørnett har snakket med ekspertene for å gi deg tips til hvordan du kan få overskudd og ekstra energi gjennom hele vinteren.

Ernæringsfysiolog Heidi Ramfjord. Foto: Kristine Aadne

Skal vi tro ernæringsfysiolog Heidi Ramfjord, er det ingen grunn til å stenge seg inne og fråtse i den berømte damemedisinen, sjokolade.

– Humøret synker i vinter månedene, det er helt normalt og man skal ikke bli skremt av det. Sjokolade gir bare kortvarig glede, det er som å tisse på seg, varmen holder ikke lenge, ler Ramfjord.

Husk tran

Nå som sola gjemmer seg store deler av dagen, påpeker hun at kroppen krever mat som gir deg ekstra D-vitamin, slik som tran, fet fisk og meieriprodukter. Det at mange blir deprimerte kan skyldes at seratoninnivået i hjernen synker. Serotonin er signalsubstans i mange nervebaner, bl.a. de som har å gjøre med sinnsstemning, velbefinnende, uro/angst og søvn å gjøre. Dette påvirkes av lys, koffein og sukker. Vi kan altså stimulere det gjennom et balansert- og godt kosthold, bestående av mye frukt og grønt. Ramfjord forteller at man kan komme seg gjennom høsten ganske greit om man er bevisst i valg om trening og kost.

– Husk tran! Det er det eneste kosttilskuddet vi nordmenn trenger, konkluderer hun.

Dette er også personlig trener Jørn Ruud enig i. Han påpeker også at vi er avhengige av å holde oss i aktivitet, for å kunne oppnå energi og overskudd.

– Det er en selvfølge å være i aktivitet. Vi er ikke skapt for å sitte stille, vi må bevege oss, forteller Ruud.

30 minutter

Statens råd for ernæring anbefaler 30 minutter fysisk aktivitet, 7 dager i uken. Ruud sier at vi ikke skal undervurdere daglige aktiviteter.

– Man kan kaste rundt på ungene sine, løpe i trapper, sykle/gå til jobb, klatre i nærmeste fjellvegg. Det er viktig å lære seg å bli sliten, smiler Ruud.

Trening og kosthold er to fundamentale elementer for å komme seg gjennom høsten med storm. Ekspertene er også enige om at nok søvn og lavere stressnivå kan gi langvarig gleder.

Berit Svendsen er ikke veldig begeistret over høsten, og gleder seg til vår. Foto: Kristine Aadne

«Ta vare på gubben!»

Sørnett tok turen ut i Markens for å høre hvordan «mannen i gata» kommer seg gjennom høsten med overskudd. Flere mente at godt selskap og kos er vesentlig. Berit Svendsen forteller at hun ofte kan kjenne seg nedstemt på høsten, men at det er viktig å finne det som er positivt.

– Ta vare på gubben i heimen, så han blir lykkelig, for når han er lykkelig – blir jo jeg lykkelig, ler Svendsen.