Smånervøs før utsolgt premiere

Premieren på Henrik Ibsens «Gjengangere» i Kilden er utsolgt før fredagens forestilling. De aktuelle skuespillerne er ingen amatører, men er likevel litt nervøse før teppet går opp.

 

Ingar Helge Gimle spiller rollen som Pastor Manders, har byr gjerne på en cognac. Her bak teppet i Teater og Operasalen på Kilden.
Foto: Nina Caroline Omtvedt

 

– Skuespillere har alltid høye forventninger til en premiere. Man vil gjerne at alle skal like det du fremfører, sier Ingar Helge Gimle.

Han sitter på Frk. Larsen med en latte i hånden mens han forteller om «Gjengangere»
Stykket er blitt noe justert slik at man skal kunne relatere seg til språket og innholdet i moderne tid. Blant annet lar regissør Bjarte Hjelmeland hovedpersonene krangle om likekjønnede ekteskap og om homofiles rett til barn. Ellers er det slik Ibsen opprinnelig skrev det.
Ingar er ikke ukjent med Ibsen, men dette er første gang han spiller i «Gjengangere».

– Det er gode roller i Ibsen-stykker, klare konflikter og enkelt å angripe stoffet som skuespiller. Det eneste som kan være krevende er språket, forteller han til Sørnett.

 

En usnakket kjærlighetstragedie

Ingar Helge Gimle og Anette Hoff spiller mot hverandre i «Gjengangere»
Foto: Nina Caroline Omtvedt

Ingar Helge Gimle spiller pastor Manders, en konservativ mann. Fru Alving, spilt av Anette Hoff, har i all sin tid vært forelsket i pastoren, men han vil ikke ta sjansen på et forhold med henne. Dette er på en måte deres tragedie, forteller han.

Ved å spille den noe trangsynte mannen har han etter hvert fått forståelse for karakteren. Gimle sier han ikke på noen måte har adoptert pastorens syn, men at han «forstår» ham.

 

Litt skummelt

Even Rasmussen og Kjærsti Odden Skjeldal har også sentrale roller i oppsetningen. De har begge tro på at det vil gå bra under premieren, og gleder seg masse. Men de er fortsatt litt smånervøse.
– Det er litt skummelt å skulle vise frem noe man har jobbet med alene, uten publikum i åtte uker, sier Rasmussen til Sørnett.

 

Vil feire med en iskald øl

– Det verste som kan skje er at folk ikke blir begeistret, og at vi ikke klarer å engasjere, sier Ingar.

Gimles drømmesituasjon under premieren er at alt går bra, de får stående applaus og terningkast seks i lokalavisen.
– Og så en iskald øl etterpå.. Ja, noe sånt!