Speilløse systemkameraer øker i omfang

KRISTIANSAND: Fotobutikkene i byen merker en stor økning i salget av speilløse systemkameraer. Det er disse det blir solgt mest av, og her er det stadig utbedringer.

BLIR VALGT FORAN: Folk velger bort de store gigantene speilrefleks og kompaktkameraer til fordel for nykommeren speilløse systemkameraer.

I en verden med stadige utbedringer innenfor teknologien har man fått et nytt ledende kamera blant gjennomsnittspersonen som liker å ta bilder. I lang tid har markedet vært preget av to store giganter. Her i speilreflekskameraet og kompaktkameraet. Speilreflekskameraet er stort, kraftig bygd og har en god bildekvalitet. Kompaktkameraene er små og nette, de kan være med uansett hvor man skal. Speilløse systemkameraer, gjerne kalt for hybridkamera eller kompakte systemkamera har kommet for å overta.

 

ØKER

I Norge er markedet fortsatt stort, mens andelen av de speilløse variantene er smått i forhold til i teknologiske fremskutte land som Japan, hvor andelen av hybridkamera er helt oppe i 50 prosent. Denne tendensen er stadig økende stort sett overalt, og det merkes tydelig i Norge.

 

– Forskjellen på speilreflekskamera og speilløse systemer er at de sistnevnte er mindre og mer håndterbare. Det blir nesten en klasse som er midt mellom kompaktkamera og speilrefleks i størrelse. Vi ser en tydelig tendens til at disse kameraene har hatt den største økningen. De er mindre i størrelse, men nærmer seg stadig speilrefleksen i egenskaper, sier daglig leder i Japan Photo i Markens gate.

 

Uten speilet i speilreflekskameraene har man mulighet til å gjøre størrelsen mindre på hybridkameraene, men man beholder også egenskapene man har i speilrefleksen. Bildekvaliteten blir kraftig forbedret og man kan endre optikk som gjør kameraene mer fleksible og aktuelle.

 

GOD SKJERM

– Jeg vil personlig si at det er to store forskjeller på alle typer kamera som vi selger, det er først og fremst størrelsen og søkeren. På speilløse systemer har skjermene blitt så gode og sterke at man også kan bruke disse i sterkt sollys, noe som lenge har vært et problem. Det vil si at størrelsen og det faktum at man kan se inn i en søker, som du gjør på speilrefleks er det jeg mener er den største forskjellen, sier Knut Winterborg i Elite Foto, som har drevet fotobutikk siden 1975.