Kalde padletak

- Hver dag har nok med seg selv, sier Ledvin som elsker stillheten på sjøen om vinteren.

65 år gamle Ledvin Hansson tar tunge løft uten pust og pes. foto: Sindre Hopland

Mens de aller fleste er travelt opptatt med hverdagen, er Ledvin Hansson klar for en tur i Vestergapet. Han tenker ikke på stormen som er meldt natt til torsdag, men tar hver enkelt dag for selv.

– Jeg bare elsker stillheten og ensomheten. Det er så mye bråk nå for tiden, da er det godt å komme seg ut på sjøen å finne roen, forteller han med stor entusiasme. Han holder seg inne når det stormer som verst, men han har padlet i slags vær forklarer han med smilet på lur.

 

Nesten unik

Ledvin er et sjeldent navn, bare syv personer i Norge har det. Men det er ikke bare navnet som er sjeldent, en ekte øyboer er i disse dager nesten like sjeldent, mener han.

– Det er så mange tilflyttere nå for tiden etter de gjorde det gratis å kjøre gjennom tunellen. Det er greit nok det, men at det er så mye penger og spekulering i eiendom syns jeg ikke noe om, forteller han og ramser opp et bibelvers om at man ikke kan tjene både gud og mammon.

Sykkelen brukes for å transportere kajakken rundt på øya foto: Sindre Hopland

 

Om Kristiansand er beltespennen i bibelbeltet, er Flekkerøy spissen som holder beltet sammen. For Ledvin referer stadig til Bibelen, og han har noen ordtak på innerlommen også.

– Noe av det fineste jeg har hørt, var det en bergenser som fortalte meg. Jeg satt i kirken og hadde lyst til å dra ut på sjøen da han sa: ”Det er bedre at du er i kajakken og tenker på gud enn at du er i kirken og tenker på kajakken.” Latteren sitter løst hos pensjonisten som virker mer tilfreds med livet enn hvordan livet har behandlet han. – Jeg tar hver dag som den kommer, ikke noe mer enn det. Morgendagen har nok med seg selv, påstår han belærende.

 

Litt rar og annerledes

For de som skulle tro at en ensom øyboer var stille tar feil, for Ledvin har mye på hjertet. Han forteller både om kor-turene med Flekkerøy sangkamerater, om at skibuer ikke er som skibuer var før og om understreker med stadighet sitt medlemskap i himmelen.

– Mange ser på meg som litt rar og annerledes, forteller han videre.

– Men som et ordtak lyder, alle vet hva som er rett, men ingen gjør det og alle vet hva som er feil, men alle gjør det. Nøyaktig hva han sikter til i alle ordtakene er ikke like lett å forstå, men mange visdomsord kommer på rekke og rad.

 

Teknikken sitter godt i hendene på Ledvin. foto: Sindre Hopland

– Jeg har hatt et innholdsrikt liv, både med elendighet og takknemlighet, mer enn det ville han ikke si. Nå har han rolige dager, og elsker turer i kajakken, uavhengig av hva slags vær eller årstid det er. Han har rukket blitt 65 år, men fortsatt like sprek, i hvert fall nesten mener han. Han forteller at kajakken er gammel, men gjør jobben en stund til. Han må i dag ta sykkelen fatt til andre siden av øya, der det ikke er is.

– Det er et sted jeg pleier å bruke på denne tiden av året, så holder jeg meg bare inn til land rundt øya.

 

Teknologi har han aldri interessert seg for forklarer han, og han har verken mobil eller datamaskin. Når vi sa at vi var en nettavis smilte han godt og sa,

– Jeg kan godt svare på noen spørsmål, det har jo ikke så mye å si, jeg kommer ikke til å lese det uansett.

 

Så, endelig tar han noen gode padleltak ut på sjøen.

– Jeg liker ikke å si adjø, jeg sier på gjensyn, for vi snakkes nok igjen, roper han før han fortsetter ut i det iskalde Vestergapet.