Vaksinen for dyr for russen

Selv om russen er en av de mest utsatte gruppene for hjernehinnebetennelse, velger mange å ikke ta vaksine mot den potensielt dødelige sykdommen.

Bekymret russ: Maria Dønnestad (t.v), Kamilla Plaszko, Trym Strømberg Tollefsen og Anders Matias Akselsen i kantina ved Kristiansand Katedralskole. De er misfornøyd med informasjonen fra skolen.

I dag koster det 500 kroner for russen ved Kristiansand Katedralskole å ta vaksine mot hjernehinnebetennelse. Russen selv mener mange dropper å ta vaksinen fordi den er for dyr.

– Jeg tror det er mange som ikke har råd til å ta vaksinen, sier Karoline Kristensen Bjørnaali.

Hjelp fra foreldre

Sammen med klassekameratene sine sitter hun i kantina på Katedralskolen. De sier selv de er avhengige av hjelp fra foreldrene for å kunne ta vaksinen.

– Jeg tror nok de fleste foreldrene er villige til å betale 500 kroner for å hindre at sønnen eller datteren skal bli syk, sier Kamilla Plaszko.

Hun er festsjef for årets russekull, og mener det har vært for dårlig informasjon fra skolen rundt mulighetene for vaksine.

– Jeg har bare hørt fra klassekamerater om at vi har mulighet for vaksine her på skolen. Utenom det så har jeg bare hørt om sykdommen i media.

Utsatt gruppe

Helsesøster ved Vågsbygd videregående skole Aina Kjær, mener man i aldersgruppen 17-19 bør ta vaksine mot hjernehinnebetennelse.

Hjernehinnebetennelse (meningitt)

  • Betennelse i hinnene som omslutter hjernen og ryggmargen.
  • Kan skyldes bakterier eller virus. Bakteriellhjernehinnebetennelse kan være dødelig.
  • Faresignaler kan være nakkestivhet, feber og nedsatt almenntilstand.
  • 5 - 15 prosent av de som får bakteriell hjernehinnebetennelse dør, selv om de får behandling.

– De er en utsatt gruppe. Jo mer man er sammen, drikker av hverandres flaske og sover lite, blir immunforsvaret dårligere. Da blir man også mer mottakelig for bakteriene, sier hun.

Hun er enig med russen i at mange velger å droppe vaksinen på grunn av kostnaden.

– Jeg tror det er mange som synes det er for dyrt. Vi har stadig ungdommer innom her som er bekymret over at de kan bli syke, men ikke har råd til vaksinen, sier Kjær.

Ingen sympati

I dag regnes ikke vaksinen mot hjernehinnebetennelse som nødvendig legehjelp, og den blir derfor ikke dekket av skattepengene. Derfor må brukerne betale det fabrikanten krever for medisinen. Dagfinn Haarr er assisterende kommuneoverlege, med spesielt ansvar for smittevern. Han har liten sympati med russen.

– I Norge har vi en grunnleggende idé om at helsehjelp skal være gratis. Derfor bruker vi heller penger på materielle ting som alkohol og nye klær, sier Haarr.

Han påpeker at kommunen dekker kostnadene til personalet som vaksinerer. Han mener nordmenn bør lære seg å prioritere

– Prioritering er en veldig vanskelig for den gjengse nordmann når man skal bruke penger. Jeg kom netttopp hjem fra en reise til Cuba og fikk oppleve et samfunn som må betale sine medisiner selv, og ikke har råd til det. Da klarer jeg ikke å la meg bekymre så veldig mye over ungdommene som ikke velger å prioritere en livreddende vaksine framfor andre, materielle goder, forteller Haarr.

Potensielt dødelig

Hjernehinnebetennelse kan være potensielt dødelig, og man kan være rammet av sykdommen uten å være klar over det. Den informasjonen fjerner all tvil fra studentene.

– Da er det ingen tvil. Den vaksinen skal jeg ta, sier Maria Dønnestad, lettere sjokkert.