– Vil skille oss ut

Denne guttegjengen fra Kristiansand vil bruke russetiden til å hjelpe jenter i Bangladesh til et bedre liv.

Guttene vil bruke russetiden til å hjelpe andre. Foran fra venstre: Jørgen Tveter, Audun Boge, Rolf Henrik Karlsen og Morten Hopland. Bak: Haakon Ekberg. Foto: Asgeir Høimoen

– Vi ville bruke russetiden til noe meningsfullt, forteller guttene.

Guttegjengen på sju består av Morten Hopland, Audun Boge, Rolf Henrik Karlsen, Jørgen Tveter, Haakon Ekberg, Jostein S. Larsen, Daniel Lindal og Philip Bay Andersen. De er elever på Kristiansand Katedralskole Gimle, og har startet et annerledes prosjekt foran vårens russetid. De vil bruke russetiden til å samle inn penger til Strømmestiftelsens prosjekt, Shonglap. De har kjøpt en russebil hvor de vil selge sponsorplasser for å få inn penger. Det de får igjen for bilen når de selger den vil også gå til Strømmestiftelsen.

Kristne verdier

Ideen startet med at de ville gjøre noe nytt. De ville ha en russetid som var bygget på kristne verdier og uten fokus på alkohol.
– Vi ville skille oss ut og ikke være A4, forteller Haakon Ekberg

Når forslaget om å benytte anledningen til å samle penger til et godt formål kom opp, var flere prosjekter oppe til vurdering. Men valget falt til slutt på Shonglap-prosjektet.

– Prosjektet passet oss bra. Både fordi vi hjelper jenter på vår egen alder og fordi Strømmestiftelsen har lokal forankring, sier Morten Hopland. 

Shonglap

  • Startet i 2005.
  • Et prosjekt startet av Strømmestiftelsen.
  • Gir jenter i Bangladesh en utdanning og gjør de i stand til å ta vare på seg selv.
  • For ca. 400 kroner kan de gi en jente en ettårig utdanning.
  • Har hjulpet rundt 100.000.

Shonglap er et prosjekt der jenter i Bangladesh får støtte til utdanning så de kan ta vare på seg selv. I Bangladesh er overgrep, utnytting og tvangsekteskap et stort problem. Gjennom Shonglap får unge jenter en mulighet til å bli sjef i eget liv.

– Vårt motto er: «Vi avslutter vår utdanning. Hjelp oss å starte utdanningen for andre», sier Morten.

Guttene understreker også at en alkoholfri russetid ikke trenger å være kjedelig.

– Selv om vi ikke vil drikke er vi med på det meste. Det er ikke sånn at vi sitter inne og spiller kort selv om vi ikke drikker, forteller de.

Villige sponsorer

Guttene forteller at giverviljen hos sponsorene har vært stor, men de er fortsatt på jakt etter flere.

– Vi har fått inn 32.000 kroner så langt. Håpet vårt er at vi skal få inn et sted mellom 50- og 100.000 kroner, forteller de.

En del firmaer sier de ikke sponser russebiler. Men noen har snudd når de har hørt at det ikke er en ordinær russebil det er snakk om. Guttene legger også vekt på at sponsorene vil bli representert med gode verdier.

– Vi vil være synlige i byen i russetiden. Vi kommer til å kjøre mye rundt og vise oss frem, sier guttene.

Bilen er et oppussningsobjekt, men de har stor tro på at den blir bra når den er ferdig. Oppussningen er også sponset slik at mest mulig av inntektene går rett til Strømmestiftelsen.

– I tillegg til sponsorer er vi også interessert i dugnader. Vi prøver å få inn mest mulig, sier Rolf Henrik Karlsen

Setter pris på initiativet

Leder for utdanningsprogrammene i Strømmestiftelsen, Asle Danielsen Stalleland, setter veldig stor pris på initiativet til guttene.

– Det er veldig fint at de vil bruke russetiden til noe meningsfylt, sier Danielsen Stalleland.

Det koster rundt 400 kroner å gi en jente en ettårig utdannelse i Bangladesh. Dermed kan de få veldig mye ut av pengene.

– Jentene som får utdanningen kommer veldig styrket ut, forteller Stalleland.

Og kanskje blir det ikke siste gang vi får se russen i Kristiansand bruke russetiden på denne måten.

– Ikke noe er klart enda, men vi har et håp om at noen vil fortsette på dette neste år, avslutter guttene.